A les comarques gironines hi ha un total de 1.793 persones que ja compten amb un grau de dependència reconegut, però que estan pendents d'arribar a un acord sobre el Programa Individual d'Atenció (PIA). Aquest programa és el que ha de determinar quin tipus d'ajuda (si assistencial o econòmica) és la més adequada per a les seves necessitats, i a partir d'aquí, si es resol que els cal una atenció econòmica, tindran dret al pagament (tot i que en molts casos s'ha comprovat que aquests pagaments triguen mesos a fer-se efectius).

En una resposta del conseller Josep Lluís Cleries al diputat del PP Jordi Cornet, s'assenyala que, d'aquests 1.793 casos, la majoria pertanyen al Gironès (391), l'Alt Empordà (371) i el Baix Empordà (329). A més, també hi ha 537 gironins que es troben en procés de valoració, principalment també d'aquestes comarques (277 al Gironès, 250 al Baix Empordà i 213 a l'Alt Empordà). Finalment, la Generalitat assegura que «no hi ha cap persona que tingui realitzat el PIA i que encara no hagi rebut els ajuts que s'hi preveuen».

Fins al passat novembre, els gironins havien presentat unes 26.000 sol·licituds per a la llei de la dependència. Els constants endarreriments, però, van portar el conseller Cleries a assegurar que és «impossible» aplicar en aquests moments la llei a les persones que tenen un grau moderat de dependència, ja que veu «urgent» solucionar «els flagrants incompliments de l'anterior govern» i atendre primer les dependències de caràcter més greu. A més, la conselleria va admetre fa uns mesos a Diari de Girona que són conscients de la situació en què es troben milers d'afectats a tot Catalunya, de manera que hauran de dedicar la primera part de la legislatura a intentar posar al dia el maremàgnum creat per la llei, just en el moment que l'Estat ha decidit retallar l'aportació que ha d'aportar a les comunitats en aquesta matèria. No serà fins a la segona part del mandat, doncs, que s'intentarà posar ordre en la llei, tot creant una agència específica per a la seva execució i intentant fins i tot canviar-li el nom, ja que es considera que «llei de la dependència» pot tenir connotacions pejoratives per a les persones que s'hi acullen.