Més de 2.000 treballadors de la sanitat catalana es van concentrar ahir davant de les seus de l'Hospital Vall d'Hebron, Mar, Clínic i Bellvitge de Barcelona, on van tallar vies, contra les "dràstiques" mesures de retallada que emprendran els seus centres, segons van explicar els delegats sindicals.

La primera mobilització va tenir lloc a les 8 hores del matí davant de l'Hospital del Mar de Barcelona, on es van concentrar 200 treballadors i usuaris per mostrar el seu malestar per les mesures de xoc al centre del Parc de Salut Mar, que haurà de retallar 14 milions. A partir d'aquí, les manifestacions es van anar succeint al llarg de tot el matí als diferents centres barcelonins.

Entre els actes de protesta, va destacar una representació de 50 treballadors que es va disposar a impedir el tancament de la cinquena planta del centre, dedicada a urologia i medicina interna, i que a partir de dilluns romandrà sense pacients fins a l'última setmana d'abril, amb motiu de la Setmana Santa i l'aplicació del pla d'ajust del centre. Cap a la una del migdia, més d'un miler de treballadors de l'Hospital de Bellvitge (1.500 segons els sindicats) van tallar durant 20 minuts la C-31, a l'altura del centre, en els dos sentits.

Mentrestant, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va afirmar que les estimacions dels sindicats són "extraordinàriament exagerades" després que hagin afirmat que la retallada sanitària suposarà que es perdin 7.000 llocs de treball. Ruiz va demanar "certa responsabilitat" i "evitar l'alarmisme" quan encara no s'ha quantificat ni valorat la traducció de la reducció de la despesa en els llocs de treball del sistema públic de salut. Durant un esmorzar informatiu a Madrid, el conseller va demanar oficialment a la ministra de Sanitat, Leire Pajín, que tot i les eleccions convoqui el Consell Interterritorial de Salut perquè hi ha aspectes que "només podem resoldre" a través d'aquest òrgan.

Polèmica declaració

El conseller també va declarar que la resistència dels professionals sanitaris a l'aplicació de les mesures de contenció de la despesa hospitalària "no seria tant per l'impacte sanitari" d'aquestes, com "per la seva repercussió sobre els ingressos d'aquests professionals", ja que deixant d'operar a les tardes perdran els recursos complementaris que aquesta activitat els reportava.

"Reduir l'activitat tocarà la butxaca de molts professionals. Nosaltres suprimim els programes de llistes d'espera de cirurgia a la tarda i els professionals deixaran de tenir aquests recursos complementaris, aquests sous per aquesta activitat de tarda", va assenyalar Ruiz.

Davant d'aquestes afirmacions, el sindicat Metges de Catalunya va acusar Boi Ruiz de jugar brut i d'amagar les conseqüències reals del pla de xoc sobre l'assistència mèdica.

També va carregar contra les retallades ERC. El seu líder, Joan Puigcercós va expressar la seva por que el conseller de Salut, Boi Ruiz, vulgui introduir el copagament sanitari "per la porta falsa", de manera que el consell territorial de consellers de salut l'aprovi d'una forma o una altra.