L'hospital Santa Caterina de Salt podria tancar una quarantena de llits de dos dels seus serveis per ajustar-se a les retallades previstes pel Departament de Salut. El sindicat Metges de Catalunya va informar que aquestes mesures afectarien concretament els serveis de medicina interna i cirurgia. En ambdós casos, el centre sanitari de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) es plantejaria el tancament de 20 llits de cada servei, fet que suposaria la meitat dels que hi ha disponibles actualment.

A banda d'això, el sindicat va afegir que una altra de les mesures per ajustar-se al pla de xoc passaria per rebaixar un 50% les missions per objectiu (uns incentius que suposen entre un 2 i un 3% del sou dels treballadors), i també el tancament d'un terç dels llits del centre sociosanitari.

La direcció de l'hospital va matisar en un comunicat que aquestes mesures, que impliquen disminució sensible o tancament de serveis i reducció de personal, estan en una fase molt inicial d'estudi i encara no s'han presentat a tots els agents implicats ni als representants dels treballadors. Els responsables remarquen, però, que s'estan estudiant tot un seguit de mesures com la racionalització en la compra i consum de materials o serveis, en la despesa en fàrmacs o en el consum energètic. Segons la direcció, aquestes propostes estarien més avançades.

Primeres mobilitzacions

Els comitès de la Xarxa de Salut Mental, el Santa Caterina i els ambulatoris de l'IAS es concentraran a partir d'aquest dilluns 11 d'abril cada matí entre les 10.30 i les 10.45 davant del recinte hospitalari. L'objectiu és el de protestar pel que consideren "una falta de transparència de l'IAS a l'hora d'informar de les mesures que està aplicant".

En un comunicat conjunt, els sindicats CCOO, Metges de Catalunya, SATSE, UGT, USAE i USOC es mostren "indignats" amb la manera com s'està portant a terme la gestió de les retallades, i denuncien que "mentre es van ajornant les reunions informatives amb els comitès, s'estan suprimint contractes de treballadors i s'està planificant el tancament de serveis, intentant infringir convenis i disminuint els drets laborals".

En aquest sentit, els sindicats consideren que les retallades faran augmentar les llistes d'espera i això perjudicarà la qualitat assistencial, cosa que "afectarà la salut de la població en general de manera negativa". Tot i que la direcció del Santa Caterina no va especificar quan informarà els seus treballadors de com seran exactament les retallades, fonts sindicals esperen que sigui al llarg de la setmana que ve com a molt tard.