La direcció nacional de Comissions Obreres dóna per bo el compromís de Pagans per l'equiparació salarial però accepten que siguin els escombriares de la recollida selectiva els que decideixin el futur de la vaga. Fonts de l'executiva consideren que seria més factible suspendre la vaga i esperar a veure si es compleixen els compromisos adquirits en aquests dies. Les mateixes fonts admeten que hi ha divergències entre la postura de la direcció i el paper que estan jugant els delegats sindicals a l'hora de dissenyar una estretègia comuna. De moment, la decisió dels escombriaires és seguir.

La direcció nacional considera que «la carta de l'alcaldessa ja és un compromís per a l'equiparació i que tothom té assumit que s'acabarà fent». Consideren que es tracta d'un compromís que ha de ser vàlid sigui quin sigui el termini de resolució del concurs, i sigui quin sigui el resultat electoral, van remarcar les mateixes fonts. A més va assegurar que l'executiva se sent incòmoda perquè volen respectar el procés del concurs en el qual es troba la recolllida de deixalles a Girona.

Actualment només hi ha el dubte de com es faria aquesta equiparació salarial un cop la nova adjudicatària assumeixi el servei a partir de 2012. Totes les parts implicades admeten que seria «absurd que hi haguessin treballadors que fent la mateixa feina cobressin diferent». L'increment salarial seria d'uns 100 euros mensuals per a la trentena de treballadors que formen part de la recollida selectiva.

Les disfuncions dins el sindicat majoritari són més que notables, ja que els mateixos representants de Comissions Obreres a Girona van anunciar ahir no només que continuarien amb les protestes, sinó que, a més, denunciarien l'Ajuntament de Girona.

Les dues denúncies

CCOO presentarà dues denúncies contra l'Ajuntament de Girona per vulnerar el dret a vaga i per atemptat mediambiental. Segons denuncia el sindicat, l'Ajuntament ha contractat persones en atur per netejar les voreres i també per buidar contenidors i això, segons asseguren, viola el dret a vaga. «Nosaltres estem complint fil per randa amb els serveis mínims i l'Ajuntament rebenta la vaga», va criticar Xavier Vives, des de Comissions Obreres. A més, el representant de CCOO també denuncia que la brossa es porta directament a la incineradora de Campdorà sense fer-ne cap tipus de triatge i, per tant, també posaran una altra denúncia per atemptat mediambiental.

L'Ajuntament ha decidit que, com va avançar Diari de Girona, que per minimitzar la mala imatge durant la Setmana Santa, autoritzarà equips extres de neteja viària i de rebuig perquè netegin les voreres. Segons Pardo, no vulneren cap dret de vaga perquè els contenidors de recollida selectiva continuen plens però retiren els amuntegaments de deixalles del voltant i que ja no són reciclables.

Treballadors poc sensibles

El regidor va acusar els treballadors de ser poc sensibles i poc solidaris quan, en un moment de crisi, reclamen un increment del 14% dels seus salaris i més tenint en compte que ara per ara no es pot fer l'equiparació salarial fins que el concurs estigui enllestit.

Pardo va instar els escombriaires a posar punt final a una vaga que no porta enlloc i que es troba en un «carreró sense sortida». El regidor de Medi Ambient, Enric Pardo, els va acusar de ser poc solidaris i recorda que l'Ajuntament no pot oferir més garanties d'equiparació salarial sense que els puguin acabar impugnant el concurs públic. Segons Pardo, la ciutat s'hi juga molt amb aquest concurs perquè és per a vuit anys i d'un valor de 90 milions d'euros.

Enric Pardo pensa que l'única sortida possible a la vaga és desconvocar-la i sosté que els representants sindicals han comès un «error». El regidor va assegurar que ja els va explicar que en ple concurs no es poden modificar les bases perquè el concurs podria acabar impugnat. Per això, demana als representants sindicals que siguin responsables i expliquin que la vaga es troba en un carreró sense sortida i que han de fer marxa enrere. Pardo va afirmar que l'únic que pot fer l'Ajuntament és comprometre's a dur a terme l'equiparació salarial però que mentre dura el concurs no es pot incloure.