Vostè pot decretar la retallada prescindint del Consell de Govern?

No. No tinc el poder de canviar les decisions acordades pel Consell de Govern. Es va aprovar una planificació docent per al curs 2011/2012 que ara s'ha de modificar per ajustar-la a les noves disponibilitats pressupostàries. Per tant, haurem necessàriament de tornar a convocar el Consell de Govern per poder planificar el curs vinent. El pla docent de l'any vinent s'ha d'aprovar a final de juny, no més enllà. Si volem una Universitat de qualitat hem de ser seriosos.

Els professors que no són funcionaris temen pel seu futur. És fonamentat aquest temor?

Els professors associats, i per tant no permanents, han de tenir per llei un contracte fora de la UdG per poder tenir un contracte amb la UdG. Els professors associats són importantíssims i els valorem moltíssim perquè aporten a la Universitat el punt de vista de la seva experiència professional. Si bé és cert que hi haurà el curs vinent més o menys professors associats, també és cert que això és així cada any. N'hi ha que porten vint anys renovant. Els volem, intentarem mantenir-los a tots. Sobre aquest aspecte s'han donat dades contradictòries. Els estudiants parlen d'una rebaixa del 18 per cent de la plantilla, i això no és així, el 18 per cent s'aplicarà a no renovar determinats contractes de personal docent i també de PAS. No traurem gent de la Universitat, sinó que alguns contractes temporals potser no seran renovats, en unes proporcions molt assenyades. M'ha sabut greu no poder explicar això. Em molesta que la gent no escolti. Espero no tenir més aquesta situació absurda de dir no i no sense saber saber a què es diu no.

Quantes persones poden resultar no renovades?

No podem saber-ho. No és que no vulgui dir-ho. No seran gaires. Precisament avui portàvem els criteris, que afecten per exemple els departaments que van més sobrats.

Els estudiants li han demanat que se sumi a la seva protesta...

Que defensi la Universitat no m'ho han ni de demanar. La defensaré sempre. Però quan la situació econòmica del país és fatal, no voler retallar és d'una insolidaritat impresentable. La Universitat té una responsabilitat social de solidaritat amb les persones que ho estan passant malament. Hem de buscar la manera de ser més eficients i austers perquè la retallada afecti el mínim possible.

Hi ha professors contents de la reacció estudiantil. És positiva la implicació de l'estudiant?

I tant que és bona, i és un fet importantíssim. He trobat en Josep Maria Nadal [primer rector de la UdG 1991-2002] i li he comentat que tornem als bons temps. Els estudiants tornen a implicar-se i mobilitzar-se, però sempre els demanaré que ho facin a través diàleg i dels òrgans democràtics.

Els estudiants l'acusen de no informar-los.

El meu power point de l'informe el vaig rebre a 2/4 d'una de la matinada, mentre tornava de Barcelona, vuit hores i mitja abans de l'inici de la reunió.

Algú, micròfon en mà, l'acusava de ser vostè afí al Govern de CiU.

Em sembla molt injust això. Jo respecto tots els governs. He estat quatre anys rectora amb un govern socialista a la Generalitat i durant aquell període es va fer la retallada sous i el pla d'eficiència, que va reduir en 4,5 milions del pressupost del 2010.