El moviment Democràcia Real Ja ha respost a les crítiques dels qui asseguren que no té propostes amb una llista d'aquestes, que ha penjat en les xarxes socials i en la seva web, i entre les quals destaquen un major control de la banca i la pujada d'impostos als més rics. També exigeixen una reforma de la llei electoral que garanteixi un sistema "autènticament proporcional" en què també comptin els vots en blanc i els nuls.

Les propostes han sorgit de les reunions mantingudes els darrers cinc dies i entre les més aplaudides entre els congregats a la Puerta del Sol de Madrid hi ha l'exigència de llistes obertes i una democràcia participativa, i l'abolició de la llei Sinde contra la pirateria a internet i de la Llei de Partits.

Altres reivindicacions han estat la derogació de la llei de partits, del Pla Bolonya o de la recent reforma laboral i de les pensions acordada pel Govern de José Luis Rodríguez Zapatero. Així mateix, han exigit el dret a un habitatge digne, a una sanitat pública i gratuïta i a una educació pública, laica i bilingüe, al temps que han apostat per la defensa de la memòria històrica.

Aquestes són les propostes per a un canvi polític i econòmic que defensen els que han promogut les protestes ciutadanes dels últims dies:

Eliminació dels "privilegis de la classe política". La plataforma reclama un control estricte de l'absentisme dels càrrecs electes en els seus respectius llocs, amb sancions específiques si hi ha desistiment de funcions. També reclama que se suprimeixin privilegis en el pagament d'impostos, els anys de cotització i la suma de les pensions, i s'equipari el salari dels representants electes al sou mitjà espanyol, així com que els delictes de corrupció no prescriguin.

Mesures contra la desocupació. Els organitzadors de les protesten estan a favor del "repartiment del treball" fomentant les reduccions de jornada i la conciliació laboral fins a acabar amb la desocupació estructural, és a dir, fins que l'atur estigui per sota del 5 per cent. Una altra de les peticions és que la jubilació es mantingui en els 65 anys i no augmenti, fins a acabar amb l'atur juvenil, i reclamen que es torni a pagar l'ajuda de 426 euros als aturats sense cobertura.

Dret a l'habitatge. Els "indignats" demanen que l'Estat expropiï els habitatges en estoc que no s'hagin venut, per col·locar-les al mercat en règim de lloguer protegit. A més, ajudes al lloguer per a joves i persones amb baixos recursos i que es permeti la dació en pagament -el pagament del deute hipotecari amb el lliurament de l'habitatge.

Serveis públics de qualitat. Reclamen la supressió de "despeses inútils" en les Administracions Públiques i l'establiment d'un control independent de pressupostos i despeses. Aboguen per la contractació de personal sanitari fins a acabar amb les llistes d'espera, més professors i matrícules universitàries més barates, el finançament públic de la investigació per garantir la seva independència, un transport públic barat, de qualitat i sostenible i l'aplicació efectiva de la Llei de Dependència.

Control de les entitats bancàries. Demanen que es prohibeixi qualsevol mena de rescat o injecció de capital a les entitats financeres, augmentar els impostos a la banca, la devolució per part d'aquesta de tot el capital públic rebut i sancions als moviments especulatius.

Fiscalitat. Demanen l'augment dels impostos a les grans fortunes i entitats bancàries, l'eliminació de les societats d'inversió de capital variable (SICAV) i la recuperació de l'impost sobre el patrimoni, així com el control "real i efectiu" del frau fiscal. També demanen una taxa per a les transaccions financeres.

Llibertats ciutadanes i democràcia participativa. Sol·liciten l'abolició de la llei Sinde i la convocatòria de referèndums per a les qüestions de "gran calat" que modifiquen les condicions de vida dels ciutadans.

Reclamen, a més, mesures que garanteixin la independència del Poder Judicial i mecanismes efectius perquè hi hagi democràcia interna en els partits polítics.