Carles Puigdemont i Jaume Torramadé, caps de llista de CiU de dues ciutats veïnes, Girona i Salt, seguiran amb tota probabilitat camins paral.lels a l'hora d'afrontar el proper mandat. Tots dos han aconseguit una majoria suficient per governar en solitari, tant pel nombre de regidors que han obtingut (10 el primer, 9 el segon) com perquè és inviable que s'articuli una posició comú en la resta de grups amb representació municipal per posar-los en problemes. Puigdemont ja va deixar clar ahir que la seva opció és precisament aquesta, la de governar en solitari, tot i que conversarà amb tots els grups municipals. Torramadé no ho ha dit tan clar, perquè s'estima més esperar a aquests contactes amb la resta de forces polítiques. Però tot apunta que seguirà el mateix camí que el veí.

Entre les localitats més importants de les comarques gironines que després de les eleccions de diumenge no tenen cap majoria absoluta a l'Ajuntament n'hi ha que ja tenen clar qui serà el seu alcalde, bé perquè el cap de la llista més votada no tindrà problemes per formar majoria o perquè podrà governar en minoria sense problemes (Carles Pàramo a Roses, Estanis Puig a l'Escala, Josep Marigó a Blanes, Lluís Sais a la Bisbal, Joan Alfons Albó a Sant Feliu de Guíxols, Jordi Soler a Calonge, Joan Giraut a Castell-Platja d'Aro, Josep Maria Corominas a Olot...), o bé perquè ja es fa evident que els grups minoritaris podran confegir una majoria alternativa que impedeixi que la llista més votada governi (Lloret de Mar, Tossa de Mar, Quart, Santi Hilari Sacalm...).

Entre aquests dos extrems, hi ha alguns municipis en els quals la situació postelectoral és molt complicada i es fa difícil a hores d'ara predir quines forces s'acabaran posant d'acord d'aquí a l'11 de juny. Maçanet de la Selva, Caldes de Malavella, Santa Coloma de Farners, Torroella de Montgrí,.... són algunes d'aquestes localitats en les quals resultarà més complicat formar una majoria estable.

Una situació sempre indesitjable, aquesta de la inestabilitat dels equips de govern, però que pot resultar especialment perillosa en la situació econòmica actual, que obligarà els ajuntaments resultants dels comicis a fer front a les retallades que s'estan aplicant a totes les administracions i als problemes derivats de la manca de liqui?desa i de l'excés d'endeutament.

(Amb informació de Jesús Badenes, Tapi Carreras, Carles Torramadé, Eva Batlle, Jordi Vera, Jofre Sáez i Carme Vilà)