El comitè d'empresa de Lesma, encarregada dels serveis de terra de Ryanair, ha convocat una vaga indefinida a partir del 15 de juny a l'Aeroport de Girona. Segons denuncia la UGT, Ryanair ha començat a retallar les jornades d'una part de la plantilla, ha fet fora nou persones i ha incomplert acords ja pactats. La protesta es farà cada dia de la setmana, excepte dimarts i dijous, i consistirà en aturades parcials de 8,5 hores en el tram horari amb més afluència de vols (8.30h a 17.00 h.). La UGT denuncia que el comitè d'empresa ha estat fins ara "dialogant" i que, per tant, no acceptarà mesures "imposades unilateralment".

Els treballadors de Lesma són els encarregats de la facturació dels equipatges i d'altres activitats a peu de pista a l'Aeroport de Girona. El comitè d'empresa s'ha enfrontat en diverses ocasions a l'empresa per temes laborals i, fins i tot, va aconseguir retirar un ERO que Lesma pretenia fer i que es va demostrar que no era justificat.

Des del sindicat UGT argumenten que l'empresa ha anat reduint la plantilla des de fa temps malgrat que hi ha hagut igual o més feina. De fet, segons dades del sindicat, fa tres anys hi havia 240 persones treballant per Lesma i, actualment, n'hi ha una vuitantena que han de fer pràcticament la mateixa feina perquè la davallada d'activitat s'ha començat a notar al febrer, quan Ryanair va anunciar la retallada de vols perquè no hi havia acord amb el nou Govern.

El comitè d'empresa ha denunciat que l'empresa va comunicar-los que calia reduir la plantilla en tres llocs de treball però que s'han acomiadat un total de nou persones i, malgrat tot, s'han reduït les jornades laborals de la resta. En alguns casos, segons la UGT, hi ha treballadors que fan la meitat d'hores. Tambés es viuen situacions en què els treballadors fan menys hores però les han de fer partides i, per tant, encara s'han d'estar més temps a l'aeroport. El comitè denuncia alguns casos de treballadors que, per fer sis hores a jornada partida, tenen una aturada entremig de cinc hores.

Segons denuncia el sindicat, Lesma acompanya les notificacions de modificacions substancials de les condicions de treball d'una "oferta d'acomiadament barat" amb dret a atur mentre que, per altra banda, segueix contractant nous treballadors amb condicions inferiors als que acomiada i als que fa firmar, segons el sindicat, la renúncia a percebre alguns plusos pactats en el darrer acord de millora de conveni.

Per això, el responsable del sector aeri de Catalunya de la UGT, Javier Extremera, va criticar que l'empresa "no té problemes de feina perquè continua contractant personal a través d'empreses temporals" i que, per tant, el que pretén és "abaratir la plantilla fixa".

Extremera va dir també que Lesma ha pres un seguit de mesures que violen pactes acordats i ha recordat que es podria haver optat per un ERO temporal i evitar destrucció de llocs de treball a l'espera que es resolgui la negociació entre Ryanair i la Generalitat i s'acabi coneixent l'impacte definitiu d'aquesta en el nombre de vols.

"No han volgut parlar i han incomplert convenis varis sense entrar a valorar prendre mesures temporals", va declarar Extremera.

La convocatòria

Per totes aquestes raons, la UGT ha decidit emprendre mesures de força contra l'empresa i ha convocat una vaga de caràcter indefinit a partir del 15 de juny, a no ser que abans hi hagi algun tipus d'acostament amb l'empresa.

En principi, la protesta està plantejada perquè es facin aturades parcials de l'activitat dels serveis de terra (facturació de maletes) tots els dies de la setmana (excepte dimarts i dijous) de dos quarts de nou del matí i fins a les cinc de la tarda.