L'acampada dels «indignats» a la plaça Catalunya de Girona va superar la que es preveia com la nit més temible de totes des que s'hi van instal·lar el passat 19 de maig.

Se sabia que el Barça podia guanyar la Champions però no fins quan duraria l'acampada. Les protestes pacífiques no es van aturar i, mentrestant, s'acostava la nit del dia 28 sense que es tingués gaire clar què passaria ni com s'havia d'actuar. Fins que divendres passat una contundent acció policial per «netejar» la plaça Catalunya de Barcelona hi va afegir una cullerada d'incertesa a poques hores de la gran final. A Barcelona estaven més preocupats que a Girona. Malgrat que els dos campaments estan en els respectius lloc de celebració blaugrana, la capital catalana és on, malauradament, acostuma a finalitzar la festa amb un ball de bastons entre els antidisturbis i una minoria d'eixalebrats, que acaben detinguts.

Així, Girona s'ho mirava de lluny i al final, com defensaven els acampats, no va passar res. La nit va ser una festa i en acabar les celebracions els mateixos «indignats» es van encarregar de netejar la plaça de la brutícia dels culers.

Desmuntar el campament

Abans de l'inici del partit entre el Barça i el Manchester a Wembley els acampats a la plaça Catalunya van desfer les tendes de campanya -una quinzena- i van retirar el material més perillós, com qui adequa el menjador de casa abans de rebre els invitats. D'aquesta manera, quan els primers culers van aparèixer per començar la festa, a la plaça només hi quedaven tres de les sis carpes; una custodiava el menjar i les altres dues resguardaven el material que s'havia retirat, tendals, pancartes, cartrons... tot el que podia ser incendiat.

Els «indignats» no van crear un cordó de seguretat entre l'espai de celebració, que fluctua entre la font del centre i l'aparcament de motos i que, per entendre'ns, envolta el quiosc de la plaça. De fet, s'ho miraven de prop mentre alguns -amb samarretes del Barça- s'unien a la festa. I tots van acabar diluïts en una nit sense incidents.

A la mateixa hora, en un altre punt de la ciutat, tenia lloc «l'altra festa» o la que va organitzar l'Ajuntament com a alternativa a la plaça Catalunya. La Copa de la Devesa va acollir una pantalla gegant on centenars d'aficionats es van concentrar per veure el partit.

Bona part així ho van fer però en acabar uns van desfilar cap al centre -lloc natural de celebració- i d'altres van preferir quedar-se i seguir la festa, amb barres de bar on consumir, i a tocar de les carpes d'estiu ja instal·lades a la Devesa.

La nit avançava dins de les previsions -no es van registrar incidents destacats- mentre la policia de Girona seguia els esdeveniments a distància. Entrada la matinada, alguns policies «donaven voltes per la plaça però no ens van dir res», va explicar un «indignat».

Amb la festa acabada, els acampats van començar a netejar la plaça. «Hi havia molta brutícia», va assegurar un. Mentre recollien, uns uniformats «van venir per dir que no netegéssim, que ho farien els serveis de l'Ajuntament», va dir.

«Un acte de consciència»

«Un de nosaltres li va dir que netejàvem perquè 'és un acte de conciència'». De fet, després de l'experiència de Barcelona, on la relació «neteja dels serveis de l'Ajuntament» i «acampats» aixeca sospites, va fer que els mateixos acampats optessin per fer la feina.

En una nit més en blanc que en negre, els «indignats» van refer el campament per seguir amb una acampada que «no té data límit».