Al tancament del mes de maig, l'atur registrat a la demarcació de Girona s'havia reduït un 1,99% respecte a l'abril, segons les dades que el Ministeri de Treball i Immigració ha fet públiques aquest dijous. Així, les comarques gironines van quedar amb 1.092 persones menys en situació d'atur que el mes anterior i el nombre total de desocupats es va situar en les 53.905 persones. Girona és la segona demarcació catalana on es va registrar una reducció més alta de l'atur en termes percentuals. La raó fonamental és l'activitat del sector dels serveis, ja que ha estat responsable d'una reducció de 640 desocupats. En termes interanuals, l'atur va augmentar 1.206 persones, un 1,94% més que en el mateix mes de 2010.

Tots els sectors d'activitat van registrar un comportament positiu el mes de març. Per darrere dels serveis, la reducció més important en el nombre de desocupats la va aportar la indústria, amb 179 persones menys. L'atur en la construcció i l'agricultura va baixar en 164 i 81 persones, respectivament.

Mentrestant, la Seguretat Social va guanyar el mes passat més de 5.000 nous cotitzants a Girona, en el que és el tercer mes consecutiu d'increment d'afiliats. Per la seva banda, la contractació va augmentar prop d'un 4% el mes passat, amb 17.314 nous contractes, el 86% dels quals van ser termporals.

En el conjunt de Catalunya, el nombre d'aturats registrats a les oficines d'ocupació va baixar en 6.199 persones en el mes de maig, un 1,03 per cent respecte a l'abril, amb la qual cosa el nombre de desocupats es va situar en 595.342.

A tot l'Estat, ara hi ha 4.189.659 persones a l'atur després que al maig la desocupació caigués un 1,87%, en el que és el descens més fort en aquest mes des de 1997.

Les patronals Foment del Treball i Fepime van valorar de manera positiva el descens del nombre de desocupats amb què es va tancar el mes de maig passat, encara que consideren que les dades segueixen evidenciant "les deficiències" del mercat de treball espanyol. De la seva banda, Pimec va alertar que la davallada de maig "respon a l'evolució estacional de la nostra economia i que caldran molts mesos com aquests per reduir l'alt nombre d'aturats".

Per als sindicats catalans, el descens de l'atur registrat el mes passat pot ser un simple miratge.

CCOO i la UGT van indicar que, malgrat les bones dades, s'ha reduït més el nombre de persones beneficiàries de les prestacions per desocupació que el de les desocupades. També van lamentar que la contractació indefinida ha caigut un 5% respecte al mateix període de l'any anterior, mentre que la temporal s'ha incrementat en un 4%. Els sindicats van insistir que les xifres demostren que la reforma laboral aprovada pel Govern central l'estiu passat no genera llocs de treball.

De la seva banda, la secretària d'Ocupació i Relacions Laborals de la Generalitat, Esther Sánchez, va demanar "prudència" davant les últimes dades, ja que, malgrat el descens registrat al maig, l'atur no ha baixat en termes interanuals.