Els detinguts per la mort a trets d'un jove dilluns passat a la nit tenen entre 19 i 41 anys, segons han informat els Mossos d'Esquadra. Entre ells, hi ha l'autor material dels trets, detingut a La Garrotxa. A més, tots ells -5 nois i 3 noies- són de nacionalitat espanyola i han estat arrestats a les comarques gironines. Es tracta de Jesús M. D., de 36 anys, veí de Girona i autor material dels trets; Sara M.R., de 21 anys, veïna de Salt; Jordi B.M., de 24 anys, veí de Sarrià de Ter; Maria del Mar R.P., de 22 anys, veïna de Girona; Ivan J.G., de 21 anys, veí de Girona; Antonio J.G., de 21 anys, veí de Girona; Barbara G.B., de 41 anys, veïna de Girona i Francisco Ismael M.G., de 19 anys, veí de Girona. Els fets van passar dilluns a la nit quan dos cotxes van arribar davant del bar i en van baixar un grup de persones que va començar a destrossar el cotxe de la víctima. Poc després, un dels joves va agafar una escopeta i va disparar tres trets, un dels quals va impactar al cap de José Agustín G.P., de 25 anys i que en aquells moments celebrava l'aniversari del seu germà.

Dimarts al vespre es coneixia que la policia ja havia trobat tres dels joves implicats en el cas però afirmava que, entre els detinguts, encara no hi havia l'autor material dels trets. Segons fonts policials, entre els detinguts hi ha l'autor material dels trets. Els Mossos d'Esquadra l'han identificat i detingut a la comarca de la Garrotxa. Aquest jove hauria disparat amb una escopeta de bales fins a tres trets.

Els dos primers van travessar el vidre de la terrassa del bar i no van impactar contra ningú però el tercer tret, que va ser mortal, va anar a parar al cap de la víctima, José Agustín G. P., veí del barri de 25 anys. El jove va morir a l'acte.

Una disputa entre colles amb final tràgic

El crim va tenir lloc pels voltants de dos quarts d'onze de la nit d'aquest dilluns. Dos cotxes van entrar al carrer Aneto del barri de Germans Sàbat i es van aturar davant el bar 'Casa Pepe'. Al seu interior, estava celebrant l'aniversari del seu germà petit en companyia de familiars i amics.

Segons van explicar alguns testimonis, entre tres i quatre nois van baixar dels vehicles i van destrossar el cotxe de José A.G., un Opel Kadett de color negre que estava just aparcat davant del bar. Armats amb bats i pals, li van trencar els vidres i retrovisors i li van abonyegar tota la xapa.

Després, mentre la colla de la víctima s'aixecava alarmada, un dels joves va engegar tres trets amb una escopeta. Un d'ells va impactar contra el cap de la víctima i el va matar a l'acte. Els agressors van marxar del barri a tota velocitat a cavall dels vehicles.

Segons sembla, el detonant del crim va ser l'enemistat que es tenia la colla de la víctima amb uns joves del barri del Pont Major. Els Mossos d'Esquadra i la Policia Local van intensificar la presència a les entrades i sortides de la ciutat per intentar localitzar els agressors i, finalment, el dispositiu ha permès la detenció de fins a vuit persones, entre les quals també hi ha algunes noies.

Desenes de clients d'un bar de Girona presencien la mort del jove

«Eren cap a dos quarts d'onze i la mestressa volia tancar el bar. De cop i volta, totes les persones que eren a la terrassa van entrar corrents i vam sentir el primer tret. Em vaig posar a cobert al lavabo amb unes deu persones més. El primer tret va anar a parar sota la tele, on hi havia una planta. El segon ja no ho sé, i el tercer... Se suposa que va anar a parar al crani del noi mort». Una clienta que la nit de dilluns prenia un refresc en companyia d'alguns familiars al bar Casa Pepe de Taialà recorda així l'episodi en què, de manera definitivament brutal, un jove de 25 anys, José Agustín González Pérez, va perdre la vida. un jove de 25 anys, José Agustín González Pérez, va perdre la vida

No és però l'única persona que trigarà molt de temps a oblidar uns fets que han sacsejat l'estat d'ànim d'un barri on tothom es coneix. Al bar del carrer Aneto hi havia desenes de persones -els veïns diuen que cap a una cinquantena- perquè, a més d'altres clients, la família del jove estava reunida a la terrassa del local per celebrar l'aniversari del germà petit de la víctima, que feia 24 anys. Entre els presents hi havia fins i tot nens petits, i tots plegats feien xivarri i cantaven el feliç aniversari quan almenys tres homes van presentar-se al local per causar el caos.

«Vam sentir com discutien, però semblava una baralla sense gaire importància. Pel que es veu també hi va haver alguna trucada de telèfon, però tot això va passar mentre ells eren a la terrassa i nosaltres érem dins», relata la testimoni. Ahir, ningú entre els més propers a la víctima -ahir al matí desenes de familiars i amics seien, viva estampa del desànim, a la porta del bloc on viuen els pares del noi mort, al carrer de Torre Taialà- s'explicava, o com a mínim es negaven a fer-ho, què havia passat entre el noi i un grup de joves del barri del Pont Major perquè arribessin a l'extrem d'anar-lo a buscar amb uns escopeta dins el cotxe. Es limiten a demanar que es detingui els criminals, cosa que en part va tenir lloc ahir a la tarda, quan els Mossos d'Esquadra arrestaven tres homes a Sarrià de Ter.

Baralla el cap de setmana

Però sí que hi hauria un motiu: l'espurna que va fer saltar l'animadversió definitiva podria tenir l'origen en una baralla que els va enfrontar en una discoteca el passat cap de setmana. Tot sembla remuntar-se a fa uns anys, quan la colla del Pont Major i els nois de Taialà -que coneixen els assassins i els han pogut descriure i identificar, fins al punt que se sap que alguns tenen antecedents per agressions- ja haurien tingut conflictes. L'entorn del noi mort rebutja parlar de bandes, i el cas és que el perfil que es pot reconstruir de González no convida a pensar en ell com a membre d'un grup organitzat entorn a la comissió de bretolades. Era un noi que «anava a la seva», diu una coneguda de la família, treballava a Marbres Balliu, havia comprat una casa amb la xicota i era un perfecte desconegut per la policia.

Ningú vol parlar sobre el succés que podria haver desencadenat l'agressió, però fonts policials apunten a una batussa nocturna. El que sí està clar és que cap a dos quarts d'onze del vespre de dilluns, dos cotxes van aparcar a prop del bar Casa Pepe i almenys tres homes en van baixar. Primer es van acarnissar amb pals i eines amb el cotxe de la víctima, que estava aparcat davant del local i, mentre els ànims s'escalfaven, un dels homes va retornar al seu vehicle i en va agafar una escopeta.

«Ens pensàvem que eren petards»

, explica l'amo del bar. José Hernández viu just a sobre del local, que ha arrendat fa aproximadament un mes a un matrimoni que hi viu a prop, al veïnat de Germans Sàbat. Va sentir «com a molt tres trets» i quan va treure el cap pel balcó per advertir que estaven molestant els veïns es va trobar la terrassa caps per avall. Immediatament, explica Hernández, un policia local que viu a prop del bar va arribar corrents i va començar a posar ordre.

Mentrestant, els clients refugiats dins el lavabo encara havien de passar el pitjor tràngol. «Vaig intentar que els seus amics no sortissin perquè jo ja havia vist alguna cosa, però no hi havia cap altra sortida. Mentre trucàvem als Mossos i a l'ambulància, la xicota del noi mort era a terra i s'agafava al que quedava d'ell. En una mitja hora van arribar tots però ja era massa tard, el noi era mort. Per sortir, vam haver de passar per davant del cadàver. Dues dones van tenir un atac d'ansietat», relata la clienta. Efectivament, el personal de les ambulàncies -que, contra la percepció dels presents, van arribar en pocs minuts- ja no va poder fer res per la vida del jove, que havia rebut una severíssima ferida al cap. I després, el caos: la policia local de Girona va tancar el carrer per evitar el pas als curiosos mentre els agents de l'Àrea Territorial d'Investigació dels Mossos es feien càrrec de l'escenari del crim. Els interrogatoris es van perllongar durant el matí d'ahir, mentre que els testimonis, com ara la parella que regenta el bar i que pretenien tancar el local d'hora, intentaven refer-se de la nit en què van veure com mataven un noi de 25 anys que participava en una festa d'aniversari.