L'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, va arraconar ahir les seves tesis més polèmiques sobre la immigració durant el ple de constitució de l'Ajuntament de la tercera ciutat de Catalunya, en la qual, per primera vegada, governarà el PP. Davant de l'atenta mirada de la presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, i del vicepresident tercer del Congrés, el també popular Jorge Fernández, Albiol va tancar un plenari molt tens en què PSC i ICV-EUiA van carregar contra "el discurs xenòfob" dels populars, i contra el paper jugat per CiU en les negociacions per formar govern.

Socialistes i ecosocialistes van tractar fins a l'últim moment de sumar CiU a un pacte de govern per impedir que els 11 regidors del PP governessin Badalona, negociacions que van fracassar quan la federació va anunciar la seva intenció de respectar les llistes més votades.

En un discurs d'aproximadament 20 minuts, Albiol va modular les seves propostes sobre immigració, i tot i que va assenyalar que a Badalona "ha de ser benvingut qui hi vingui a treballar", però aquesta vegada no va amenaçar de fer la vida impossible als qui no vinguin amb aquesta intenció, sinó que va advocar per assenyalar "de manera clara i nítida els límits".

Tot i això, va fer una crida a no posar-se "de perfil" davant dels problemes reals dels veïns i a parlar clar de la crisi econòmica, la qual considera la seva principal preocupació, de la immigració i de com prioritzar els serveis socials. Albiol tampoc es va oblidar del gest del grup municipal de CiU en rebutjar el pacte amb PSC i ICV-EUiA i facilitar-li l'accés a l'Alcaldia, i va situar la federació com a soci preferent després de reclamar "molt especialment" la seva col·laboració per afrontar els reptes que ha de superar Badalona.

Ara s'obre a la ciutat un període incert ja que la bel·ligerància mostrada per socialistes i ecosocialistes contra el discurs del PP sembla impossibilitar que s'estenguin ponts durant el mandat per tirar endavant pressupostos, ordenances i projectes. CiU s'erigeix així en l'únic aliat plausible per als populars, de manera que els líders de PSC i ICV-EUiA, Jordi Serra i Carles Sagués, van centrar el seu discurs a retreure a l'alcaldable de la federació, Ferran Falcó, la seva decisió de permetre la investidura d'Albiol, i a assenyalar que la decisió que governi el PP s'ha pres en funció dels interessos de la direcció de CiU a Barcelona i al Parlament.

Tot fet a la Diputació

L'alcalde de Martorell i president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Salvador Esteve (CiU), serà el nou president de la Diputació de Barcelona, després de l'acord amb el PP perquè aquests n'assumeixin dues vicepresidències. El mateix president de la Generalitat i líder convergent, Artur Mas, va beneir la seva elecció, en la qual Esteve es va imposar a altres noms que havien sonat, com Mercè Conesa, segons van confirmar fonts de CiU i del Govern.

El resultat de les eleccions municipals ha deparat 20 diputats per a CiU a l'ens supramunicipal, 19 per al PSC i 6 per al PP, resultat que ha precipitat l'acord entre la federació i els populars que permet desbancar el PSC després de 32 anys. El ple en què elegirà Esteve tindrà lloc cap al 15 de juliol, dues setmanes després de la constitució de l'Ajuntament de Barcelona, segons van explicar fonts de la Diputació.

Esteve, qui ahir dissabte era designat alcalde de Martorell per majoria absoluta, governa a la ciutat des del 1987 -excepte entre 2003 i 2007-, un dels municipis més importants del Baix Llobregat, comarca majoritàriament socialista.