I a la tercera va anar a la vençuda. Juli Fernández (PSC) es va convertir en alcalde de Palafrugell gràcies a un acord amb CiU, la segona força més votada, fet que, segons el nou batlle, torna "la normalitat" al municipi i la "coherència" en la política de pactes.

Fa quatre anys, el PSC ja va guanyar les eleccions, però Fernández no va ser investit alcalde perquè Entesa, ERC i CiU van arribar a un acord. Ara, Fernández diu que haver estat a l'oposició li ha servit per "agafar experiència", així com "per aprendre el que no s'ha de fer en política". De fet, va considerar que cal una "reflexió" perquè l'elevada abstenció en les eleccions té "alguna cosa a veure" amb la incoherència d'alguns partits en la política de pactes.

Fernández va recordar la seva arribada a Palafrugell quan tenia sis anys, procedent de Jaén, i es va mostrar "content i il·lusionat" amb el nou repte. Pel que fa a l'acord amb CiU, va assegurar que està fet des "de la consciència democràtica". En aquest sentit, va lamentar que els pactes de 2003 (PSC-Entesa) i 2007 (Entesa-ERC-CiU) es consideressin "naturals", essent justificats per tots els partits, i que ara s'acusi CiU de tenir "por escènica" per donar suport al PSC.

Tot i això, Fernández va estendre la mà a l'oposició i els va oferir assistir a les juntes de govern com a convidats. El nou batlle va prometre un ajuntament "participatiu i transparent", i va reconèixer que, amb l'actual context, no es podran fer grans obres emblemàtiques, però va garantir que s'invertirà en els carrers. Finalment, va deixar clar que es dedicarà exclusivament a l'Ajuntament.

Des de CiU, Albert Gómez va defensar el pacte per "coherència" i "responsabilitat", ja que la "resposta lògica" als resultats electorals era "que governessin els dos partits més votats". A més, Gómez va recordar que no han reclamat l'alcaldia ni han demanant partir-se-la. En canvi, va reconèixer que, malgrat que PSC i CiU tenen moltes coincidències a nivell local, en qüestions supramunicipals que no estiguin d'acord deixaran llibertat de vot als membres del govern. Finalment, va demanar als escèptics amb el pacte temps per a demostrar el seu bon funcionament, i va lamentar que el nou equip s'hagi criticat fins i tot abans que comencés a governar.

L'alcalde sortint, Sergi Sabrià (ERC), va mostrar-se orgullós de la feina realitzada i va assegurar que hi ha posat "tota la dedicació i més". Pel que fa a la sociovergència, va recordar que és una opció "lícita" però que hi havia altres majories possibles que CiU no va voler explorar. I en referència a Fernández, va demanar que sigui un alcalde "fidel al poble" i que no voti a les ordres del PSOE.

La portaveu d'Entesa, Núria Rivas, va reconèixer que en tres eleccions han passat de primera a quarta força, però es va mostrar satisfeta dels vuit anys de govern i va garantir que seguiran treballant "amb la mateixa passió, però amb l'experiència acumulada".

La portaveu del PP, Laura Galiana, va retreure a CiU que en campanya digués que no votaria amb el PSC pel vot del fons de competitivitat i que en canvi els hagi acabat donant l'alcaldia. I va advertir que el seu partit que posarà en relleu totes les promeses incomplertes per part de l'equip de govern. El número 2 del PP, Juan José Revuelta, ha hagut de renunciar per motius personals, de manera que el número 3, Javier Rodrigo, es va convertir en regidor.

Finalment, el regidor de Plataforma per Catalunya, Eduard Guerra, va reiterar el seu discurs de "primer els de casa" i va comprometre's a lluitar perquè es revisin els requisits d'accés a les ajudes socials. Va quedar clar, però, el seu aïllament polític, ja que la resta de partits van rebutjar les seves tesis.