El gran vencedor de les urnes el 22 de maig va ser CiU, que amb 9 regidors governarà amb majoria absoluta els propers quatre anys. No obstant, la federació nacionalista no serà l'única que detindrà el poder a la ciutat de Banyoles. Plataforma Progressista-PM (PSC-PM) encapçalada per Jordi Bosch "Barraca" tornarà a formar part de l'equip del govern que encapçala el flamant alcalde de la capital del Pla de l'Estany, Miquel No?guer. Ahir durant la constitució de l'Ajuntament, ambdós regidors van donar per fet en els seus respec?tius discursos la reedició del pacte existent en l'última legislatura.

Bosch va ser més explícit en els fets que en les paraules, ja que va ser l'únic regidor de l'oposició que va votar a favor de la investidura de Noguer, i un cop acabada la sessió es va fer la foto amb el nou govern municipal. A banda d'això, el cap de llista de Plataforma Progressista va declarar que agraïa l'oferiment de CiU per entrar al Govern tot i la majoria absoluta, i va assegurar que "en funció dels resultats, interpreto que Banyoles no vol un canvi sinó una continuitat. He prioritzat el que creia més beneficiós per a la ciutat".

Per la seva banda, Miquel Noguer va agrair el vot favorable de Bosch, i es va referir repetides vegades a l'"equip de govern de CiU i Plataforma Progressista" en parlar de les propostes per enfocar la nova legislatura. Després, en declaracions a Ràdio Banyoles Noguer va apuntar que el pacte era gairebé una realitat donada la bona sintonia en l'última legislatura. En la mateixa emissora, Bosch va confirmar que "hi havia moltes possibilitats d'acceptar l'oferta de CiU", però va emplaçar l'acord a l'elaboració del nou cartipàs, que es farà durant la propera setmana. Serà llavors que, si no hi ha sorpreses d'última hora, es decidirà si Bosch es fa càrrec de les regidories que ocupava fins ara.

En el seu primer discurs com a alcalde d'aquesta legislatura, Noguer va manifestar que la intenció del Govern és "encetar una nova etapa, continuant amb la gestió feta en els últims quatre anys al municipi". En aquest sentit, el cap de llista de CiU va qualificar la situació actual de "delicada", i per aquest motiu va insistir en la importància "de pensar en aquella gent que vol treballar i no pot, evitant la destrucció de llocs de treball i promovent-ne la creació de nous". A banda de les polítiques ocupacionals, Noguer va dir que el seu equip es posaria a treballar pel pla d'ordenació urbanística.

L'ombra de la participació

El principal grup a l'oposició, Junts per Banyoles (JPB-AM) va destacar que el seu grup municipal "està allà on ha d'estar, farem una oposició constructiva i treballarem per aconseguir millorar Banyoles". El seu cap de llista, Josep Vicens va lamentar la baixa participació i va fer referència al model de gestió de l'aigua i a la pressió fiscal. També va esmentar la lluita paral·lela que aquesta formació lliurarà per aconseguir un estat català lliure en el marc de la Unió Europea.

En línies similars es va posicionar la CUP. La cap de llista, Alexandra Pazos no va donar suport a l'alcalde (la formació va votar) pero va afirmar que faria oposició activa i de carrer. En aquest sentit, va prometre un model sostenible i dinàmic que defensi els interessos dels Països Catalans. La regidora d'ICV, Núria Langa va destacar la baixa participació i va instar la classe política a reflexionar sobre aquest tema. Tots els regidors van jurar el càrrec i les votacions van anar de la següent manera: 10 vots per a Noguer (Tots els de CiU i un del PSC-PM), 4 per Vicens de JPB-AM, 2 abstencions (CUP) i un vot per Langa d'ICV.