Qui va frenar a darrera hora el pacte -pràcticament firmat- entre el PSC i CiU? És la gran incògnita que planava ahir en el ple de constitució de l'Ajuntament de la Bisbal. Aquesta decisió va ser la que va permetre que el republicà Lluís Sais pogués ser proclamat alcalde en el que serà el seu segon mandat i, segons ell, l'últim.

De moment té l'alcaldia, però el seu govern serà amb minoria. Molta minoria si es té en compte que té sis regidors i que a l'oposició n'hi ha 11 (sis del PSC, tres de CiU, un d'ICV i un del PP). I l'oposició no sembla que li vulgui posar les coses fàcils, especialment els dos principals grups que no van dissimular el cap moment el malestar amb Esquerra després de 15 dies de negociacions.

La cap de llista de CiU, Núria Anglada, va carregar fort contra Esquerra: "ERC no ha estat capaç d'aconseguir un acord ni amb la segona força més votada ni amb CiU". Va retreure a Sais que quatre anys enrere ell hagués aconseguit ser investit alcalde amb el suport de la federació, tot i no ser la llista amb més vots, i que ara qüestionés un possible pacte PSC-CiU. "És patètic -va dir- que ERC qüestioni la legitimitat de fer el mateix que es va fer el 2007, però en sentit contrari, quan ells no han respectat la llista més votada ni al Consell, ni a la Diputació, ni a la Generalitat". Anglada va afegir que "acusar-nos de mercadeig i de subhasta per haver demanat l'alcaldia és un insult a la intel·ligència" i va vaticinar que "aconseguir el vot de CiU serà molt car". Per qui sí va tenir un reconeixement va ser per als socialistes: "Hem d'agrair el tarannà dialogant del PSC, però crec que ens ha faltat temps per crear un acord".

El candidat del PSC, Òscar Aparicio, també va lamentar la poca voluntat d'ERC per negociar: "Van tancar les portes al diàleg i no van fer un esforç per un projecte comú, mentre que amb CiU lamentem que algunes circunstàncies de darrera hora no hagin permès un acord de govern". Aparicio va llençar un avís a navegants assegurant que a ERC li "caldrà un esforç de diàleg més enllà del que ha demostrat aquestes setmanes". Just abans havia recordat que l'Ajuntament no té aprovat el pressupost d'aquest any.

Finalment, Sais, conscient de les dificultats que tindrà el seu govern, va respondre a totes les crítiques de CiU i PSC. Va criticar CiU per haver demanat l'alcaldia amb la forma en què ho va fer. "No es podia venir a negociar imposant compartir l'alcaldia, després d'haver-ho fet públic". Al PSC, li va dir que obrir-se al diàleg volia dir "fer un exercici d'amnèsia col·lectiva, perquè no ha fet una oposició constructiva".

L'alcalde va admetre que la situació serà la més complicada que han viscut mai els ajuntaments a causa de la conjuntura econòmica i del mal finaçament. Va avançar que s'havien acabat els grans projectes i que s'haurien de centrar en el serveis a les persones i va acabar el seu discurs anunciant que no es tornaria a presentar.