El ple de constitució del nou Ajuntament de Figueres va proclamar Santi Vila (CiU) de nou alcalde de la capital altempordanesa. Ho va fer amb els dotze vots de suport que li atorga la seva àmplia majoria absoluta -la primera que aconsegueix un alcalde a la ciutat-, cinc abstencions d'ERC, PSC i ICV, tres vots de suport a la candidata del PP, Maria Àngels Olmedo, i un per al regidor de la CUP, Joan Font. Vila va prendre novament la vara d'alcalde alertant que la situació econòmica els obligarà a ser menys ambiciosos amb les inversions però assegurant que aixecar l'economia serà una de les seves principals prioritats durant aquest nou mandat. La investidura es va dur a terme enmig d'una protesta d'un grup "d'indignats" a la plaça de l'Ajuntament, alguns dels quals van irrompre al saló de sessions amb pancartes.

Vila va fer història en els comicis del passat 22-M. Va atorgar a CiU no només la seva primera majoria absoluta a la ciutat sinó també l'única en termes absoluts que s'ha aconseguit mai a la capital altempordanesa. Per aquest motiu, ahir la seva proclamació com a alcalde era un simple tràmit, que van certificar els 12 edils que va obtenir CiU. Els convergents, però, van ser els únics que el van votar. Els seus darrers socis de mandat, ERC, van abstenir-se, juntament amb els socialistes i ICV. La resta de partits, PP i CUP, van votar els seus caps de llista.

Tots van felicitar a qui van coincidir a qualificar de "guanyador" de la nit electoral i la portaveu d'ERC, Mireia Mata, va assegurar Figueres va "parlar amb claredat". En aquest sentit, va afirmar que respecten aquesta decisió i que, per aquest motiu, van emetre un vot en blanc. "Reflexionarem sobre allò que no hem fet bé i treballarem amb el propòsit de recuperar la confiança dels figuerencs", va afegir Mata. Per la seva banda, el cap de llista del PSC, Pere Casellas, va qualificar la vetllada d'ahir de "festa de la democràcia" i va emplaçar el reelegit batlle a oferir un consistori "transparent" i a dotar de recursos a l'oposició per tal que puguin exercir la seva tasca de "control i fiscalització". També ho va demanar així el regidor que ha obtigut la CUP, Joan Font, que, a més, va justificar el seu sentit del vot assegurant que el seu "és l'únic model alternatiu". L'edil d'ICV, Xavi Monfort, en canvi, va instar a la reflexió per l'elevada abstenció d'aquests comicis -que s'ha situat en el 50,26%- i va demanar al nou equip de govern convergent que busqui consens perquè "tot i l'ampli suport, no el té de ?tothom".

La recent estrenada cap de llista popular, Maria Àngels Olmedo, va assegurar que la prioritat municipal ha de ser la creació de llocs de treball i la sortida de la crisi "gestionant-la amb austeritat". Precisament, en això va insistir l'alcalde assegurant que malgrat el compromís que assoleixen per aquests propers quatre anys, la situació és complicada. En aquest sentit, Vila va insistir que caldrà aixecar l'economia i generar ocupació amb el POUM, la millora d'infraestructures i l'impuls a la formació com a eixos principals. Va advertir als assistents, però, que en un context econòmic com l'actual el govern municipal "no podrà repetir un pla d'inversions tan ambiciós com el del mandat que acaba, amb més de 51 milions d'euros en equipaments i projectes reurbanitzadors". Es va mostrar convençut, en canvi, que la "complicitat" amb el sector privat els permetrà "culminar" el seu projecte de ciutat.

La investidura va estar marcada també per la protesta d'un grup d'una cinquantena de persones a la plaça de l'Ajuntament, algunes de les quals van pujar fins al saló de sessions amb pancartes crítiques amb el sistema.