El nou alcalde de Salt, Jaume Torramadé (CiU), va prometre ahir lluitar per canviar la mala imatge de Salt i per acabar amb els conflictes que en els darrers temps han generat crispació al municipi. La sala de plens es va omplir fins al punt que una cinquantena de persones va haver de segir la constitució del nou Ajuntament a peu dret.

No hi va haver sorpreses. Tothom va votar el seu cap de llista i CiU governarà en minoria. En el primer discurs com a alcalde, Torramadé va advertir que governar en minoriano s'ha de confondre amb "feblesa". En aquest sentit, va assegurar que CiU tindrà com a "pal de paller" el seu programa electoral i que buscaran com trobar punts d'acord amb la resta de formacions amb el "diàleg" com a punt de sortida.

El nou alcalde va destacar alguns punts positius del govern en minoria. Va recordar que és un reflex del que van votar els ciutadans i també va indicar que servirà per no aplicar el "corró", un sistema que garanteix la majoria absoluta i que va assrgurar no voler utilitzar. I va apuntar que l'oposició tindrà un paper important ja que serà necessària per aprovar els punts de l'ordre del dia.

Torramadé, que recupera l'alcaldia que va va ostentar de 1999 a 2007 aleshores amb el suport d'ERC, va assegurar que assumia el càrrec "amb la mateixa il·lusió però amb més experiència" que en el passat. L'alcalde va recordar que "Salt és una realitat complexa", i que caldrà l'aportació de totes les formacions i la suma de voluntats per construir el municipi. "Salt està cansada de decepcions, de conflictes i de veure's en els titulars de premsa de manera negativa", va concloure, tot assenyalant que cal mirar el futur "amb esperança".

El discurs més esperat era el de Plataforma per Catalunya, que ha aconseguit tres regidors. El seu líder, Carles Bonet, va barrejar frases de col·laboració amb tics xenòfobs. Va assegurar que no s'ha de tenir "por" de PxC i que hi són "per sumar", per tot seguit explicar que no donaran suport a cap proposta que beneficiï els immigrants: "Els marcarem de molt a prop perquè no hi hagi discriminació positiva cap als nouvinguts". I va afegir: "Als de casa no us decebrem".

El primer a parlar havia estat l'únic representant del PP, Felip Gil, que va explicar que faran una oposició constructiva amb propostes concretes per sortir de la crisi. A continuació va ser el torn d'IpS. Ferran Burch va aproftar per lamentar que CiU ni vulgués negociar un possible pacte. Burch va reclamar al nou govern que canviï l'ordre de prioritats i que eviti un creixement urbanístic desmesurat.

Finalment, la cap de llista del PSC i exalcaldessa, Iolanda Pineda, va posar l'accent en el paper que han de tenir els grups que no són al govern. "És resposabilitat de l'oposició que no es repeteixi la crispació que ha patit el municipi en els darrers anys", va assenyalar. Pineda va dir que els quatre anys de govern havien estat molt "difícils" ja que "mai hi havia hagut una crispació tan enervada". Tot i així, va assegurar que el municipi "ha fet passos endavant notables".

Va ser un ple tranquil seguit massivament per ciutadans, mitjans de comunicació i autoritats. Entre aquestes, hi havia el futur alcalde de Girona, Carles Puigdemont (CiU), i el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida. Duran, després del ple, no va voler entrar a valorar la possibilitat que Unió obtingui la presidència de la Diputació de Girona.