Els preus van baixar dues dècimes a les comarques gironines el mes de maig i van deixar la taxa d'inflació en el 3,9%, la més elevada de tot Catalunya. Tot i això, l'IPC baixa a Girona per primer cop en sis mesos a causa de la moderació dels preus dels combustibles. A Catalunya, els preus es van mantenir estables al maig, mentre que en el conjunt de l'Estat van baixar tres dècimes respecte a l'abril. En termes anuals, la taxa d'inflació puja un 3,5% tant a Catalunya com a l'Estat.

Els capítols de l'IPC relacionats amb el cost dels carburants, com els transports (-0,9%) o el consum energètic als habitatges (-0,5%), van ser els que van registrar un descens més fort el mes passat a Girona, juntament amb els productes d'"oci i cultura" (-1,7%). En termes anuals, a Girona destaquen les pujades de begudes alcohòliques i tabac (+14,4%), habitatge (+9,5%) i transport (+7,8%).

La data de la inflació publicada ahir per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) coincideix amb la que va ser publicada el 30 de maig per l'indicador avançat de l'IPC. En el conjunt de l'Estat, la inflació subjacent, la que no té en compte els preus dels aliments frescos i els preus dels carburants, va quedar el maig en el 2,1%.

Un estancament dels preus a Catalunya en relació amb el mes anterior no es registrava des del setembre del 2010, tot i que el gener d'aquest any, per l'efecte de la campanya de Nadal, es va registrar una disminució de preus de sis dècimes.

Per demarcacions, els preus van caure dues dècimes en relació amb el mes anterior als territoris de Girona i Tarragona, mentre que a Barcelona i Lleida van augmentar una i dues dècimes, respectivament.

Tendència a la moderació

La Fundació de les Caixes d'Estalvis (Funcas) va rebaixar quatre dècimes la seva previsió de l'IPC per a aquest any, fins al 2,3%, en esgrimir un comportament "més favorable" del preu del petroli i davant les recents caigudes del cost del tabac.

De la seva banda, el secretari d'Estat d'Economia, José Manuel Campa, preveu una possible caiguda de la taxa interanual d'inflació el pròxim juliol, a l'estar ja mitigat l'efecte de la pujada de l'IVA i dels impostos dels carburants que va entrar en vigor el mateix mes de l'any anterior.

Pèrdua de competitivitat

Per la seva banda, el professor de l'IESE, Javier Díaz-Giménez, va destacar que el descens de l'IPC interanual el maig no és representatiu perquè l'economia espanyola segueix perdent competitivitat respecte a la resta dels països de la UE. L'IESE destaca que l'IPC harmonitzat de la Unió Europea també ha caigut, per la qual cosa el diferencial d'Espanya amb Europa es manté en 7 dècimes.

"Aquesta nova dada significa que l'economia segueix perdent competitivitat respecte a la resta dels països membres de la Unió Monetària", subratlla l'IESE.

Agents socials enfrontats

CCOO i UGT van alertar que la inflació subjacent, considerada com l'estructural, continua castigant els col·lectius més desafavorits i els mileuristes, malgrat el descens de l'IPC de maig, pel que reclamen que es mantingui el poder adquisitiu dels treballadors.

En un comunicat, UGT posava en relleu que, tot i al millor comportament de l'IPC al maig, la taxa d'inflació interanual "continua sent elevada" i supera en un punt i mig la taxa del 2% aconsellada pel Banc Central Europeu. Aquesta central destaca que les despeses en béns de primera necessitat (alimentació, vestit i calçat, habitatge i elements de la llar) suposen el 70% del cistell de compra de les famílies mileuristes o de rendes baixes, per la qual cosa les pujades de preus en aquests apartats suposen un esforç més gran per a la seva butxaca. En aquest escenari, considera "imprescindible" que es mantingui el poder adquisitiu dels treballadors per fomentar la demanda i crear ocupació.

De la seva banda, CCOO subratlla que la disminució fins al de l'IPC al maig obeeix a la caiguda del preu del petroli, però que la inflació subjacent continua com en el mes d'abril. Aquest sindicat afirma a més que les taxes elevades de la inflació no es deuen als costos salarials i, per tant, "fan totalment necessàries les clàusules de revisió salarial dels convenis col·lectius" per garantir el poder de compra dels salaris.

Per part de la patronal, l'organització de petits i mitjans empresaris Pimec va alertar que, malgrat la contenció de l'increment dels preus al maig, "aquests continuen augmentant més del convenient".

En aquest context, considera que els augments del tipus d'interès anunciats pel Banc Central Europeu "no són la recepta més adequada per orientar la nostra economia cap a unes taxes de creixement més elevades que permetin reduir el nivell d'atur".