Els partits catalans van carregar en bloc contra l'actitud "intolerable" dels violents que van boicotejar l'accés dels diputats al Parlament amb la intenció d'impedir la celebració del ple sobre els Pressupostos de la Generalitat.

El líder del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, va subratllar que "ningú té dret a impedir que la resta digui el que pensa", i va avisar que el que està en joc davant del Parlament és la dignitat de tot un poble.

El president de CiU al Parlament, Oriol Pujol, va celebrar que la normalitat democràtica s'imposés respecte als "pocs" que van intentar alterar-la perquè el ple del Parlament no se celebrés, i va expressar el seu rebuig contundent a la violència i la coacció.

Des de les files del PP català, la seva líder, Alícia Sánchez Camacho, va demanar al president de la Generalitat, Artur Mas, que actuï amb l'autoritat que calgui per restablir la normalitat perquè s'havien traspassat les "línies vermelles" de la democràcia, i va afegir que hi ha "un abans i un després" del moviment pacífic i cívic del 15M després d'aquest dimecres.

Joan Herrera va reconèixer que els episodis viscuts són "inacceptables des del punt de vista democràtic", i va avisar els manifestants que les actituds violentes fan molt més difícil la lluita contra les retallades socials i la construcció d'alternatives.

Des de les files d'ERC, el seu president, Joan Puigcercós, es va alinear també amb la teoria que s'havia traspassat la frontera en recórrer a la violència i la coacció, i va assenyalar que "seria un fracàs no fer compatible la democràcia parlamentària amb la participativa".

Herrera fuig d'estudi

Els partits polítics van evitar valorar l'operatiu policial. El secretari general d'ICV-EUiA, Joan Herrera, va dir que tindrien molt a parlar sobre el dispositiu, però que de moment no volia fer cap valoració. Tampoc va voler explicar què faria si fos conseller d'Interior. "Creiem que des del primer minut s'hauria d'haver dialogat, per descomptat, però els Mossos han de garantir la normalitat d'aquest ple".

Sí va carregar contra l'operatiu policial, el portaveu de C's, Jordi Cañas, que en un apunt en el seu perfil de Twitter va acusar el conseller de portar els diputats "a un linxament col·lectiu".