"Tristesa" va ser una de les paraules més repetides entre els diputats gironins que ahir van viure els incidents a l'entrada del Parlament de Catalunya. La majoria van coincidir amb el president de la Generalitat, Artur Mas, que alguns dels concentrats havien traspassat les "línies vermelles" intentant bloquejar l'exercici democràtic de la cambra catalana. El diputat d'ICV-EUiA i exnúmero 2 d'Interior, Joan Boada, va viure un dels episodis de més tensió quan va rebre l'impacte d'un globus amb pintura, que li va deixar una visible taca al clatell. Diari de Girona va contactar amb alguns dels diputats gironins que ahir van patir la ira d'alguns dels concentrats. Boada va preferir guardar silenci.

Carme capdevila | Diputada d'ERC«El fet que se'ns impedís accedir ha sobrepassat qualsevol línia»

La diputada d'ERC va haver d'accedir a l'interior del Parlament a través del Zoo i gràcies "a la protecció dels Mossos d'Esquadra". "He intentat accedir per on teníem indicat, però ha estat totalment impossible. Així que finalment, com la majoria de diputats, he entrat pel zoo amb els Mossos. En concret, he entrat amb el cotxe d'en Puigcercós", va relatar Capdevila. Sobre els incidents i els mateix moviment va explicar que "el fet que se'ns impedís accedir ha sobrepassat qualsevol línia. Una cosa és la discrepància o la protesta, però l'altra és impedir el pas als representants polítics", va concloure.

Xavier Crespo | Diputat de CiU«Això no és estar indignat, sinó que ja traspassa tots els nivells de la legalitat»

El diputat de CiU i exalcalde de Lloret de Mar va viure els incidents amb "molta tristesa". Segons va relatar es dirigiaal Parlament caminant amb una altra diputada i es va sentir "interpel·lat" i amb "una sensació d'inseguretat molt gran", que va fer que marxés i anés a una comissaria de la Guàrdia Urbana amb altres diputats. Va entrar al Parlament amb una furgoneta dels Mossos d'Esquadra. Crespo va assegurar que els actes li provocaven "molta tristesa perquè amb el que ha costat aconseguir una democràcia com la que tenim, amb un parlament on legalment es pot discutir de tot, avui aquesta s'ha vist truncada i gairebé s'ha impedit que es pogués ni discutir". "Això no és estar indignat, sinó que ja traspassa tots els nivells de la legalitat. Jo entenc els que no estan d'acord amb el sistema actual i, sobretot, amb aquells que proposen solucions alternatives, però no entenc la via de l'insult i el menyspreu. I Catalunya no s'ho pot permetre", va sentenciar.

Enric Millo | Portaveu del PP al Parlament«És molt lamentable el que ha passat avui al Parlament. I, a més, és una gran paradoxa»

A diferència de la majoria de diputats, el portaveu del PP, Enric Millo, va entrar al Parlament a peu, en haver-hi arribat abans de les vuit del matí. Va assegurar haver-hi entratt "enmig d'una gran escridassada, però sense problemes físics". Millo va afirmar: "És molt lamentable el que ha passat avui. I, a més, és una gran paradoxa, perquè justament les persones que propugnen el canvi, doncs a l'hora de la veritat actuïn d'aquesta manera". Va afegir, a més, que "és molt censurable l'ús de la violència i són actes que requereixen una resposta perquè no es puguin tornar a produir". "Crec que s'han equivocat molt avui. Hi havia molta gent que no venien a defensar idees, sinó a intentar crear un embolic", va afirmar.

Esteve Pujol | Diputat del PSC«Aquells que aquests dies han acampat a places no es deuen sentir representada per qui ni creu en la democràcia ni en el diàleg»

El diputat del PSC, Esteve Pujol, que va intentar accedir al Parlament amb l'exconsellera de Salut, Marina Geli, va haver de fer marxa enrere en rebre "crits" i "violència física". Van entrar amb una furgoneta dels Mossos. Pujol va explicar que la seva valoració era de "tristesa". "Penso que les 1.000 o 2.000 persones en cap moment no representen el meu país i fins i tot, m'atreveixo a dir que ni els indignats", va manifestar. "Posar en qüestió el sistema que hi ha es pot fer dialogant. Ara, aquestes persones es representen a ells mateixos i poca cosa més. La gent que aquests dies ha acampat a les places no es deu sentir representada per aquells que ni creuen en la democràcia ni en el diàleg", va dir.

Montserrat Roura | Diputada de CiU«Ens han dit insults que atempten contra la nostra dignitat, però finalment hem pogut arribar al Parlament»

La diputada de CiU i alcaldessa de Riudellots de la Selva, Montserrat Roura, va poder entrar caminant a l'hemicicle, ja que hi va arribar molt d'hora. "Ens han posat moltes dificultats, però finalment hem pogut arribar al Parlament", va destacar. Quant als incidents, Roura va destacar que "no corresponen". "Ens han dit insults que atempten contra la nostra dignitat. I entenem que aquests insults no corresponen, però finalment hem pogut arribar al Parlament i treballar, que és l'important"

Joaquim Nadal | Portaveu del PSC«Ningú no es pot atribuir una representativitat que no té per negar als legítims representants del poble de Catalunya la seva pròpia representativitat»

El portaveu del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, va haver d'acabar entrant a l'hemicicle amb helicòpter. "He intentat accedir-hi a peu, com faig sempre, però al carrer Wellington, dos mossos em van dir que no podia seguir", va relatar Nadal, que després va anar a una comissaria, des d'on van sortir diferents cotxes i ell va acabar entrant al Parlament amb l'helicòpter. Pel que fa als incidents, Nadal va assegurar que "ningú no té el dret ni està legitimitat que els altres diguin també el que pensen. Ningú no es pot atribuir una representativitat que no té per negar als legítims representants del poble de Catalunya la seva pròpia representativitat". Va assegurar, a més, que era "la primera vegada" que succeïa un fet com aquest, va recordar que 34 anys enrere es va donar el tret de sortida a la democràcia i va assenyalar que "és la dignitat de tot un poble la que avui compta i afirmem aquest fet com un valor essencial de les aspiracions nacionals de Catalunya i de les aspiracions de cohesió social". Finalment, va afimar que "les institucions estan totes per damunt de les persones".

Elena ribera | Diputada de CiU«Això és molt trist, per mi és increïble que això estigui passant. Entenc que la gent s'indigni i tingui reclamacions però no puc compartir les maneres violentes»

La diputada de CiU, Elena Ribera, va considerar que els incidents que es van viure a les portes de la cambra catalana havien fet un "flac favor" als indignats de bona fe. "Si aquest moviment tenia un paraigua argumental, aquest ha quedat trencat", va assegurar. "El lema Democràcia Real queda molt lluny del que hem vist avui -ahir per al lector-", va afegir Ribera que malgrat arribar molt d'hora a Barcelona va tenir problemes per entrar a la cambra catalana. "Hem hagut de superar dues barreres d'indignats que ens han increpat. Hem hagut de demanar protecció als Mossos d'Esquadra. Però això no ha estat el pitjor. Quan hem arribat aquí ens arribaven notícies de ?com?panys agredits. Hem passat moments de preocupació".

Dolors rovirola | Diputada de CiU«Jo he entrat amb les altres diputades de Girona i ho hem fet a peu. Hem passat un mal tràngol durant uns moments»

La diputada de CiU Dolors Robirola, va assegurar que van tenir força sort perquè havien arribat molt d'hora a Barcelona. Segons va assegurar "a aquella hora es passava força bé".

Xavier Dilmé | Diputat de ciu«He entrat a peu, per l'entrada del carrer Pujades. Hi havia alguns concentrats però no he tingut cap dificultat especial per passar»

Segons va explicar el diputat de CiU, Xavier Dilmé, el moviment d'"indignats" ja fa dies que s'"està devaluant". Va considerar que en un primer moment, el moviment era "massiu" però que ara s'havia reduït a "grups antisistema" com els que hi havia davant el Parlament. Per Dilmé, ahir va ser un dia "trist per a la democràcia".

Carles Puigdemont | Diputat de ciu«Catalunya ha viscut avui un episodi indigne, inacceptable. No hi caben mitges tintes: la condemna als fets ha de ser inequívoca i contundent»

Segons Puigdemont, el Parlament de Catalunya va ser "objecte d'una acció pensada per entorpir-ne el funcionament". El diputat de CiU va considerar que "qualsevol democràcia es basa en el funcionament normal i segur de les seves institucions, i d'una forma molt singular el seu Parlament, que és format per les persones que són elegides pels ciutadans perquè s'ocupin de la tasca legislativa". Per això, segons va explicar, "impedir la seva funció i violentar els seus membres és una forma més d'impedir la democràcia".