El boicot de centenars d'"indignats" al debat dels pressupostos va obligar ahir les màximes autoritats polítiques de Catalunya a entrar al Parlament en helicòpter o en furgons blindats per evitar ser agredides físicament, en uns fets sense precedents. Des de prop de les vuit del matí, dues hores abans de l'inici previst del ple pressupostari, els diputats van començar a arribar en comptagotes a peu o en cotxe al parc de la Ciutadella, on s'ubica el Palau del Parlament.

En general, els més gaires problemes, però els que van anar arribant a partir de les nou del matí es van trobar ja un ambient de gran crispació, amb els joves "indignats" cada vegada més encoratjats, que van començar a amenaçar físicament els parlamentaris que gosaven acostar-se a l'accés al parc pel carrer Pujades, cantonada Wellington.

Alguns van aconseguir penetrar al parc, amb l'ajuda dels agents antiavalots desplegats, d'altres van sortir corrent cap a algun lloc segur, sobretot les comissaries dels Mossos i de la Guàrdia Urbana més pròximes o la seu d'Unió al carrer Nàpols. Atrinxerats en aquests punts, els diputats van ser traslladats per fases en furgons policials fins a les portes del Parlament, a l'hora que arribaven, a partir de tres quarts de deu del matí, helicòpters dels Mossos d'Esquadra i bombers amb altres autoritats.

El primer helicòpter que va aterrar a l'aparcament entre el Palau del Parlament i el Zoo de Barcelona transportava el president català, Artur Mas, i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. Set helicòpters més van anar aterrant més tard, amb el gruix dels membres del Govern -Joana Ortega, Andreu Mas-Colell, Boi Ruiz, Josep Maria Pelegrí, Francesc Xavier Mena, Ferran Mascarell, Felip Puig, Pilar Fernández Bozal-, líders parlamentaris -Joaquim Nadal i Joan Puigcercós- i un diputat ras: Antoni Fernández Teixidó.

Per un accés a través del Zoo va arribar una columna de cotxes oficials que van aconseguir esquivar el setge dels "indignats": allà anava per exemple la popular Alícia Sánchez-Camacho, a la qual li fa pànic volar i que en el trajecte fins al Parlament va poder parlar per telèfon amb el president del PP, Mariano Rajoy.

Cadascun dels 135 diputats, a mesura que anaven arribant al Palau del Parlament, anaven explicant la seva traumàtica experiència, en alguns casos sense amagar la seva indignació pel que un càrrec del Govern va batejar com a "tejerazo amb rastes".

El socialista Joaquim Nadal va fer un primer intent d'entrar al recinte del Parlament en el seu cotxe oficial, però va haver de desistir quan alguns dels exaltats es van enfilar al capó del vehicle; llavors va haver de fer marxa enrere i arribar en helicòpter.

L'exconseller Ernest Maragall, en intentar entrar pel seu propi peu al parc de la Ciutadella, es va veure acorralat per un grup de joves, que el van empènyer, escopir i esbroncat, una situació semblant a la que van viure els socialistes Marina Geli i Esteve Pujol, que van fugir com van poder després de veure's envoltats per una multitud.

A l'exconsellera Montserrat Tura li van pintar una X amb esprai a la gavardina mentre que l'ecosocialista Joan Boada va rebre una dutxa de pintura vermella i li van llançar una bossa pel cap per obligar-lo a marxar corrents. La diputada de CiU Annabel Marcos va ser sacsejada i llançada per terra; ja dins del Parlament va haver de ser atesa pels serveis mèdics de la cambra per una lleu lipotímia.

També amb l'ensurt dibuixat a la cara, pàl·lids pel que acabaven de viure, el convergent Gerard Figueras i el diputat de Solidaritat Catalana Alfons López Tena van arribar en un furgó dels Mossos d'Esquadra després d'haver-se vist acorralats al carrer i rebre empentes, cops, travetes i llançament d'objectes. Tots dos van sortir corrent fins a refugiar-se en un vehicle de la Guàrdia Urbana, que els va auxiliar fins a la comissaria de l'Estació del Nord, des d'on van sortir després en un furgó blindat.

Els últims diputats traslladats en una furgoneta habilitada pels Mossos des de l'Estació del Nord van arribar una hora després que s'iniciés el ple de pressupostos: allà hi havia Joan Laporta, Oriol Pujol, Ramon Espadaler, Albert Rivera, Carmen de Rivera, Jordi Cañas, Dolors Batalla i Maria de los Llanos de Luna. També es va habilitar un espai per al diputat discapacitat, en cadira de rodes, el convergent David Bonvehí. Per evitar els indignats es va fer una "estranya visita" al zoològic, en paraules de Joan Laporta.

Després de veure des de les reixes del furgó blindat els lleons i els micos del zoo, el vehicle va enfilar cap a la cambra, on ja feia una hora que Mas-Colell defensava els comptes públics. Un preocupat i inquiet conseller d'Interior, Felip Puig, va rebre un a un els diputats que anaven arribant al Parlament.