CCOO valora positivament la proposta que el Govern ha posat sobre la taula de la companyia Ryanair perquè ha de permetre arribar a una solució al conflicte. Tot i això, consideren que s'hauria d'haver pogut tancar molt abans, després de veure que la proposta és "exactament igual", en relació al fet que es manté l'aportació econòmica de 7,5 MEUR. El secretari general del sindicat a les comarques gironines, Bartomeu Compte, lamenta que el "pols" mantingut entre ells hagi "repercutit" negativament en l'activitat econòmica gironina. Ho ha dit moments abans de la reunió amb UGT per avaluar la situació a la demarcació i establir futures estratègies.

UGT i CCOO valoren positivament que la Generalitat hagi presentat una proposta a la companyia de baix cost que ha de contribuir a arribar a un acord entre les dues parts. "Sembla que a partir d'ara quedarà solucionat, esperem que sí" ha assenyalat Compte, que s'ha mostrat crític davant la gestió que ha fet el Govern sobre aquest tema.

Des de CCOO, es considera que la xifra econòmica de la proposta és "exactament la mateixa" del que es deia el mes de gener, ja que el Govern manté els 7,5 MEUR si la companyia supera els dos milions d'arribades a l'aeroport de Girona i una contraprestació per a reducció de taxes de fins a 4 MEUR. El secretari general del sindicat a Girona creu que, "arribats a aquest punt, es podria haver resolt molt abans" i lamenta que el "pols" mantingut entre Govern i Ryanair hagi "repercutit" negativament en l'economia gironina.

Per la seva banda, la secretària general d'UGT a Girona, Dolors Bassa, considera que el Govern és qui ha de demanar que les relacions laborals del personal de Ryanir siguin les fixades a nivell estatal i no pas "les que vol la companyia", que és la normativa irlandesa. Recorda que "constantment" hi ha conflictes laborals en aquest aspecte.

Front comú a la crisi

Els dos sindicats han fet aquestes declaracions moments abans de reunir-se per avaluar la situació laboral i social a la demarcació i plantejar un marc conjunt per afrontar la crisi. La trobada, que ha estat la primera d'aquestes característiques, tindrà continuïtat amb noves reunions. Entre els aspectes que tractaran, hi ha la incidència de la reforma de la negociació col·lectiva i la recollida de signatures per presentar una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) contra la reforma laboral a nivell estatal.

Sobre aquest últim aspecte, reconeixen que no han assolit l'objectiu fixat, que se situava en 20.000 firmes, i que els falta encara un 60% del total. "S'hauria d'haver intensificat més", reconeix Bassa, però recorda que a partir del setembre es farà una segona "onada" de signatures. El que han vist durant la campanya, segons explica Costa, és que la gent els demana molta informació sobre aquest tema i que la gent està "espantada" per la crisi, en veure que la situació no millora.

La reunió ha coincidit també amb el dia en què el Parlament Europeu té previst aprovar el Pla de Governança i el Pacte de l'Euro, uns acords que obligaran a tenir "pressupostos restrictius" i a "reduir encara més el feble Estat del Benestar que ara tenim", segons denuncien en un comunicat emès conjuntament. Els dos sindicats demanen a Europa que les "persones siguin el principal actiu" en comptes d'estar "basada en els mercats financers".