La lliure elecció de les escoles de primària públiques per decidir sobre la jornada lectiva del curs vinent està generant discrepàncies entre els pares i els docents. Els primers són partidaris d'establir uns horaris de sortida dels alumnes a les cinc de la tarda, com es feia fins ara. Els segons defensen la finalització de l'horari lectiu a dos quarts de cinc i, en alguns casos a les quatre. No obstant, els centres escolars tenen fins demà per presentar uns horaris que han de ser consensuats per cada consell escolar, o bé deixar que la conselleria d'Educació prengui una decisió. Això pot comportar que a partir del curs vinent coexisteixin en una mateixa regió centres amb tres hores de sortida diferents.

Fonts del Departament d'Ensenyament afirmaven ahir que el termini per presentar els horaris als serveis territorials acaba el 23 de juny. No obstant, a dia d'avui encara és una incògnita quina serà l'hora de sortida que predominarà als centres de primària gironins. I és que la reestructuració dels horaris després de la supressió de la sisena hora en la majoria d'escoles està essent més complicada del que semblava en un principi.

Amb el canvi de normativa, cada centre té la capacitat d'escollir quina és la millor manera de repartir les cinc hores lectives que hi ha cada dia. Això ho ha de fer el consell escolar (format entre altres per pares i mares d'alumes, i docents) per consens. No obstant, el punt de fricció que en moltes ocasions trenca aquest consens és el que fa referència a l'horari de sortida.

La majoria de docents defensa sortir mitja o una hora abans de les cinc de la tarda, entre altres coses perquè entenen que el rendiment dels alumnes és menor com més tard surten de l'escola. En aquest sentit Xavier Diez, del sindicat Ustec-STEs, considera que "generalment l'última hora no s'aprofita. Hi ha la creença d'alguns pares a pensar que com més temps s'està el nen a l'escola millor, però això no és així. L'escola està pensada per als nens i no per als pares, i està demostrat que el rendiment és més alt quan surten més aviat".

El sindicat creu que la majoria de centres gironins acabarà apostant per la sortida a 2/4 de 5 i espera que Ensenyament es decanti per aquest criteri en el cas dels centres que no aconsegueixin el consens. Al costat oposat es troben bona part dels pares i mares dels alumnes. La Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (FAPAC) demana seguir acabant a les 5 hores per homologar els horaris amb les escoles concertades, per garantir la qualitat de l'ensenyament i per evitar el trasbals que suposa la conciliació de la vida familiar i professional. La presidenta de FAPAC Girona, Carme Fenoll, remarcava ahir que la sensació de les escoles era favorable a mantenir l'horari de sortida a les cinc de la tarda.

Tensió per la sisena hora

L'origen d'aquesta discrepància rau en la supressió de la sisena hora que va implantar el tripartit. No obstant, el departament que encapçala Irene Rigau va mantenir aquesta mesura en alguns centres amb unes característiques socioeconòmiques especials. En aquest sentit, Ustec-STEs té comptabilitzats una vintena de centres que la segueixen aplicant a les comarques gironines (en algunes poblacions com Salt o Palafrugell són totes les escoles les que seguiran fent una hora més).

Aquest sindicat sempre s'ha oposat a la sisena hora perquè considera que els resultats no han estat, ni de lluny, positius. Malgrat la seva supressió, els professors hauran de dedicar una hora més a la setmana per aquells alumnes que tinguin més problemes. En aquest sentit, Díez considera que la sisena hora "s'acabarà extingint a mig termini perquè és antieconòmica. És un recurs que s'ha demostrat car i inútil".

Per la seva banda, la FAPAC demanava la setmana passada en un comunicat a la seva pàgina web "responsabilitat" al Govern per acatar la moció que insta a mantenir la sisena hora a totes les escoles públiques durant el curs vinent. Per als representants dels pares, això suposa una mesura garant contra el fracàs escolar.