Estudiar a la universitat té premi, com a mínim en l'àmbit laboral. Mentre la taxa d'atur entre els joves catalans ronda el 40%, nou de cada deu alumnes titulats l'any 2008 a la UdG està treballant. Es tracta del mateix percentatge que hi ha en l'àmbit de Catalunya, on el 45% compaginava una feina amb els estudis abans d'obtenir la titulació. Són algunes de les conclusions que apareixen en la quarta enquesta triennal que l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU Catalunya) ha fet aquest 2011.

A la UdG, filòlegs (catalana i romànica), mestres, pedagogs, criminolegs, titulats en Relacions Lagorals tenen una inserció laboral del 100% tres anys després d'acabar la carrera. A l'extrem contrari, hi trobem els llicenciats en Geografia i Filologia Hispànica, amb una inserció laboral del 75%.

Tots els graduats de l'àmbit de la salut fan funcions pròpies de la seva titulació. En la resta d'àmbits la mitjana se situa al voltant del 60%. El pitjor percentatge el trobem a Geografia. Només una quarta part dels geògrafs titulats a la UdG treballa en una feina relacionada amb els seus estudis.

Safisfets amb la UdG

Pel que fa al grau de satisfacció amb la carrera cursada, que en l'àmbit del sistema universitari català es manté respecte de les edicions anteriors -de manera que 7 de cada 10 repetiria els estudis-, a la Universitat de Girona està molt per sobre, situant-se en funció dels estudis en la franja d'entre el 84% i el 90%.

El nivell de satisfacció més elevat es troba també en els titulats de l'àmbit de la salut, que en una mica més del 90% dels casos repetiria els estudis en la mateixa universitat (en la resta d'àmbits se situa entre el 81% i el 84%).

Salaris

L'estudi també revela que, si bé s'ha reduït el nombre de contractes indefinits, la meitat dels universitaris empleats a temps complet a Catalunya cobra més de 2.000 euros al mes. En el cas dels titulats a la UdG l'any 2008, això es produeix en dues terceres parts dels enginyers industrials i dels que van graduar-se en Relacions Laborals. A l'extrem contrari, més del 60% dels geògrafs i historiadors és mileurista, circumstància que també afecta més d'una quarta part dels biòlegs i enginyers tècnics agaris. La major part dels titulats a la UdG cobra salaris a l'entorn dels 2.000 ? mensuals.

En l'àmbit global de l'estudi, que abraça tot Catalunya, i respecte del de 2008, es perceben canvis com a conseqüència de la conjuntura econòmica. Concretament, la taxa d'atur passa d'un 3% a un 8%, tot i que continua essent la meitat de la taxa d'atur de la població activa de 25 a 54 anys, que és d'un 17%.

Així mateix, la satisfacció amb la feina actual dels graduats i graduades baixa significativament respecte de l'estudi anterior, encara que es mantenen els nivells de qualitat de la inserció, probablement això passa com un reflex de la percepció de la conjuntura actual així com de les perspectives de millora.

Contactes i Internet

En l'estudi també s'han analitzat les vies d'inserció laboral, que indiquen que els contactes continuen sent la primera via, amb una tendència a la baixa, i Internet irromp amb força en aquesta darrera dècada situant-se en la segona posició, prenent el relleu als anuncis de premsa.

També mostra un canvi en el perfil dels estudiants, havent-hi una tendència a la baixa dels qui estudien a temps complet i a l'alça dels qui compaginen estudis amb feina.

Durant la carrera gairebé la meitat de les persones van treballar en feines relacionades amb els estudis.

Per realitzar l'estudi es van enquestar 16.182 titulats en universitats catalanes el 2008. En el cas concret de la Universitat de Girona, d'una població de 1.439 titulats aquell any es va obtenir una mostra de 1.013 persones, la qual cosa representa més d'un 70% de resposta, una participació molt per sobre de la mitjana.