Les bones perspectives del sector turístic gironí -a la Costa Brava esperen creixements anuals d'entre el 8% i el 12%- han fet que l'atur encadeni tres mesos consecutius de baixades. És una dada que convida a l'optimisme però que amaga una dura realitat: Mai en un mes de juny hi havia hagut tants aturats a les comarques gironines. Les 50.582 persones registrades a les Oficines de Treball de Girona representen un rècord històric a tancament de semestre i suposen 819 desocupats més que ara fa un any.

El mapa de l'atur gironí també aporta algunes bones notícies, la meitat de les comarques gironines té avui menys aturats que ara fa un any. La que presenta millor evolució és el Ripollès, on el nombre de desocupats ha caigut un 7,41% des de juny de l'any passat. A l'extrem contrari, al Pla de l'Estany té un 11,7% més d'atur. A mig camí, cal destacar la bona evolució de la Garrotxa (-3,29%), la de la Sevla (-2,43%) i la dels municipis gironins de la Cerdanya (-4,41%). A banda del creixement de l'atur del Pla de l'Estany, la desocupació també augmenta al Gironès (+6,65%), i a l'Alt i el Baix Emprodà (2%).

En termes absoluts, les comarques del Gironès (13.544) i la Selva (11.867), i les dues comarques de l'Empordà -prop de 9.200 desocupats cadascuna- són les que tenen un nombre més alt d'aturats. Entre les quatre comarques concentren el 86% dels gironins que busquen feina.

L'anàlisi municipal de l'atur permet constatar que la desocupació està començant a baixar en algunes de les grans poblacions de la demarcació, on la recuperació del mercat de treball sol ser més lenta. Així, en el darrer any cal destacar el descens de l'atur a Blanes (-4,3%), Lloret (-10,5%), Salt (-2,3%) i Olot (-3,1%). En canvi, el creixement de l'atur es manté amb força tant a la ciutat de Girona (+9,8%) com a a la de Figueres (+5,4%).

Les poblacions gironines que més van augmentar el nombre de desocupats en els últims dotze mesos han estat Crespià, Albanyà i Cabanelles. Són municipis que no arribaven a 10 aturats el juny de 2010 i que han vist com se'ls duplicava, com a mínim, la desocupació.

A l'extrem contrari trobem 92 municipis on l'atur ha baixat el darrer any. En termes percentuals, els decrements més importants els trobem a Pardines (-66,7%), La Pera (-62,5%), Sant Andreu Salou (-60%), Sant Miquel de Campmajor (-50%) i Riumors (-50%).

Així mateix hi ha poc més de 10 municipis on l'atur no va variar: van tancar el semestre amb el mateix nombre de desocupats que un any abans.

En termes absoluts, Girona és la localitat de la demarcació amb un atur registrat més alt (6.912), seguida de Figueres (4.116), Salt (3.470), i Blanes (3.393).

Molt lluny d'aquestes xifres queden els pobles amb menys habitants, sobretot els del Pirineu. Pardines, amb només un habitant registrat a les llistes de l'atur, és el municipi gironí on la falta de feina preocupa menys. També són destacables els dos aturats que tenen a Sant Andreu Salou, o els tres desocupats de Vilopriu, Colomers, Setcases, Queralbs, Vilaür, i Palau de Santa Eulàlia.