La Diputació de Girona estalviarà prop de 2,5 milions d'euros en càrrecs de confiança i retribucions econòmiques aquesta legislatura, ja que -tal com va informar el seu nou govern- ha reduït un 21,5% la despesa corresponent a aquests conceptes. En aquesta línia, el sou de 79.000 euros anuals bruts que cobrarà el nou president, Jaume Torramadé (CiU), és un 19,38% inferior al del seu predecessor, Enric Vilert (ERC), que ara fa quatre anys en cobrava 98.000 -val a dir que aquesta quantitat es va reduir a mig mandat, tal com va decidir l'administració respecte a tots els càrrecs electes.

Una setmana després de la seva constitució, un ple extraordinari de la Diputació gironina va aprovar ahir el cartipàs, les retribucions i l'organització que regirà el funcionament de la corporació per al període 2011-2015, i ho va fer per unanimitat de tots els grups: CiU, que governa amb majoria absoluta, i els dos partits de l'oposició, PSC i ERC. El consens entre govern i oposició va fer que el ple extraordinari celebrat ahir al matí -amb dotze punts a l'ordre del dia- s'enllestís amb mitja hora, ja que l'acord entre tots els grups fins i tot va fer innecessari votar i es van ?aprovar tots els punts per assentiment.

La reducció del nombre de càrrecs de confiança, que ha passat de 35 a 25, va ser un dels aspectes més destacats pel portaveu adjunt a la Presidència, Pere Vila, qui va informar que s'ha aconseguit efectuar un estalvi proper als 2 milions d'euros -exactament d'1,8. El mateix alcalde de Llançà va avançar que, en les properes setmanes, cada àrea del nou govern provincial estudiarà la forma d'incrementar l'estalvi econòmic i presentar un segon pla en aquest sentit. En la seva intervenció al ple, Vila també va explicar que "hem dut a terme una anàlisi de funcionament de l'ens i creiem que amb l'estructura proposada podrem oferir un servei eficient".

Dues vicepresidències menys

Les 5 vicepresidències i 5 àrees de govern del mandat anterior s'han quedat en 3 -tal com ja s'havia avançat- que estan al càrrec dels alcaldes de Bescanó, Banyoles i la Vall d'en Bas: Xavier Soy, Miquel Noguer i Miquel Calm, que percebran 63.000 euros bruts anuals per la seva tasca-un 12,5% menys que els seus tres homòlegs del govern anterior que cobraven 72.000 euros, ja que n'hi havia dos més que en rebien 50.000. El portaveu adjunt a la presidència percebrà la mateixa quantitat que els vicepresidents. Tots quatre, de la mateixa manera que el president, tenen dedicació exclusiva; aquest tipus de dedicació s'ha reduït de 13 a 10. Pel que respecte als càrrecs polítics, la corporació va quantificar l'estalvi econòmic en mig milió d'euros.

L'alcalde de Salt i president de la Diputació va agrair la "bona predisposició" de republicans i socialistes. Torramadé va posar de manifest que "s'ha entès la petició del Govern de disminuir tant en assignacions econòmiques com en nombre de càrrecs de lliure disposició", afegint que "augmentar els sous és senzill però quan arriba el moment d'abaixar-los no ho és tant". El nou president provincial -el primer d'Unió Democràtica a Girona- va incidir que aquest era "el moment de repensar-ho tot" i va anunciar que es continuarà amb la política de reduir despesa, explicant que "ara tenim menys diners que abans" i assegurant que es destinaran als ajuntaments perquè "ells són els que han de rebre la nostra ajuda"; "tot l'estalvi aconseguit es reinvertirà al servei dels municipis", va concloure.