Amb la publicació de la seva tesi doctoral, el professor Juli Valdunciel pretén posar en relleu el canvis que ha viscut la configuració dels paisatges de les comarques gironines en un període de gairebé 30 anys. Les seves conclusions parlen d'un paisatge dispers i faltat de la seva identitat tradicional.

A la tesi menciona la dispersió del model urbà, però a efectes visuals, com afecta això realment el paisatge?

L'exemple més clar de la dispersió el trobaríem aquí a Girona. La població ha deixat de concentrar-se al nucli de la ciutat i hi ha hagut un gran creixement de zones com Aiguaviva, Fornells i Sant Gregori. A Figueres ha passat el mateix amb els municipis de l'entorn, i a Olot també.

A la tesi també parla de les zones del litoral.

Sí, del model que ocupava la façana litoral s'ha passat a acaparar una mica l'interior, sobretot a l'Alt i el Baix Empordà cap a municipis com Peralada, Albons o Bellcaire. Als pobles de l'Empordanet també hi ha hagut operacions de construcció de segones residències, quan abans només es buscava el litoral, el sol i platja. Ara es comença a valorar més l'ambient rural, sobretot a l'Empordà. En aquests casos l'afectació és important, perquè són municipis que havien romangut intocats, i ara amb una sola operació s'ha doblat o triplicat el sol urbà que hi havia. Són operacions que han transformat molt la fisonomia, el nombre d'habitatges, la població d'aquests indrets

Així doncs es pot afirmar que els pobles tal com els havíem conegut tota la vida van quedant cada vegada més desfigurats?

En molts casos es tracta d'operacions sobredimensionades pel volum de sòl que s'ha fet servir, que no lliga amb la zona on són. Aquesta dispersitat també acaba fragmentant el medi natural i els fluxos de fauna. Les operacions sobredimensionades més importants són les que van lligades als camps de golf, que trenquen completament el paisatge tradicional. N'hi ha una de molt important a Navata i una altra a Peralada on l'impacte ha estat molt gran. A Sant Julià de Ramis, proporcionalment, no és tan gran perquè hi ha la ciutat de Girona i l'entorn ja és més extens.