El Departament de Benestar Social i Família ha desmentit aquest divendres que hi hagi centenars de famílies de les comarques gironines que faci mesos que esperen cobrar la Renda Mínima d'Inserció (RMI), també coneguda com a PIRMI, tal com han afirmat treballadors dels serveis socials d'atenció primària d'aquestes comarques en una concentració que han fet a Girona. Segons han remarcat fonts de la conselleria a l'ACN, només hi ha hagut un canvi en el sistema de pagament de la renda, passant de l'ingrés directe a un compte corrent a l'enviament a domicili d'un xec nominatiu, i han assegurat que no s'ha deixat de pagar a cap preceptor que tingui aprovat l'expedient.

Fonts de Benestar i Família han negat que hi hagi famílies de les comarques gironines que tinguin aprovada l'ajuda des del mes d'abril i no hagin cobrat res i remarquen que només les persones que hagin presentat la sol·licitud a partir de l'1 de juliol estan a l'espera que la comissió interdepartamental corresponent aprovi o no el seu expedient, ja que no es tornarà a reunir fins al setembre.

A les comarques gironines hi ha uns 6.000 de aproximadament 33.000 beneficiaris de la renda mínima d'inserció que hi ha a Catalunya. Benestar ha remarcat que la renda s'ha continuat pagant en tot moment i que només s'ha decidit un canvi de sistema de pagament que té com a objectiu lluitar contra el frau que hi pugui haver entre alguns beneficiaris.

Així, en lloc de rebre els diners a través d'un ingrés directe a un compte corrent, els perceptors rebran a partir d'ara un xec nominatiu al domicili que consta a la Generalitat perquè el vagin a cobrar a una entitat bancària. Benestar admet que el canvi de sistema pugui produir algun retard, però nega que s'hagi deixat de pagar a ningú.

Excepcions amb els xecs

Les mateixes fonts han indicat que hi ha algunes excepcions pel que fa a l'enviament a casa del xec. Així, en alguns casos es continuarà pagant la renda mínima a través d'un ingrés a compte corrent. És el cas d'aquells beneficiaris del PIRMI a qui la Generalitat els consti -ja sigui a través del mateix perceptor o bé a través d'alguna entitat- que estan complint condemna a una presó, que viuen en albergs o que estan ingressats en centres de desintoxicació.