Va ser qüestió de minuts. Poc després que les discoteques de l'avinguda Just Marlès donessin per acabada la nit, els turistes que es congregaven a l'exterior d'aquestes encara tenien ganes de gresca i, en comptes de retirar-se als seus hotels, van dedicar-se a fer tabola. Les coses transcorrien amb certa normalitat fins que van començar a ocupar la via pública en tromba cosa que va obligar la policia a intervenir una vegada la circulació va quedar interrompuda.

En aquest punt, i segons fonts policials, els més de 400 joves que es congregaven a la zona van iniciar un enfrontament contra els agents -policia local i Mossos d'Esquadra- que es va allargar fins gairebé les sis de la matinada. Els membres de l'Àrea de Recursos Operatius (ARRO) dels Mossos d'Esquadra van haver d'intervenir per dispersar la multitud. Tanmateix, fonts municipals indiquen que els enfrontaments haurien començat després que una baralla entre turistes francesos i italians derivés la seva agressivitat contra els agents de l'ordre.

Els avalots, que van tenir lloc a l'avinguda Just Marlès, van tenir especial incidència entre el carrer del Grau i la plaça Pere Torrent cobrant especial virulència quan els joves -majoritàriament turistes francesos i italians- van llançar ampolles i gots contra els policies i desplaçaven els contenidors que es trobaven a tocar de la vorera fins al mig de l'avinguda, convertint-los així en una sort de barricades per frenar l'avanç dels agents.

Contra els cotxes patrulla

Alguns turistes van convertir-se en autèntics vàndals durant els disturbis en atacar els vehicles policials dels agents locals. Dos dels tres cotxes patrulla amb què comptaven, i que estaven aparcats prop de la terminal d'autobusos, van acabar amb les rodes punxades. I és que l'agitació a la zona era notòria. Fonts policials expliquen que la dispersió dels turistes va ser complicada perquè semblaven ocells en migració ja que quan els ARRO -a qui la policia local cobria l'esquena en el seu avanç- entraven a trencar les zones més compactes dels disturbis, els joves que les configuraven es movien en massa en direcció a un altre punt de l'avinguda per continuar amb els enfrontaments.

Davant les agressions sofertes, els Mossos d'Esquadra van haver d'emprar bales d'aire comprimit per tractar de dissoldre la multitud que es resistia a obeir l'autoritat i van haver de carregar contra els esvalotadors que s'estenien com una taca d'oli pels carrers adjacents a la riera.

Els aldarulls van provocar petits desperfectes en el mobiliari urbà, com un senyal de trànsit i els contenidors, sense que els comerços de la zona se'n ressentissin de forma especial.

L'alcalde de Lloret de Mar, Romà Codina, en declaracions a l'ACN, va explicar que els desperfectes van ser escassos i va manifestar la seva intenció de frenar aquest tipus de turisme -que ja ha posat en tensió a la policia en altres ocasions-. Una de les mesures esgrimides per l'alcalde és la col·locació de càmeres de vigilància a la zona d'oci nocturn i, de fet, durant els desordres n'hi havia una que estava activada i servirà a la policia per tractar d'identificar els responsables de l'incident.

Tan sols un detingut

Els aldarulls van saldar-se amb un detingut a qui s'imputa un delicte per desordres públics. Es tracta d'un turista francès, de 23 anys, a qui una patrulla mixta d'agents -conformada per un policia local de la vila i un mosso d'esquadra- va localitzar tractant d'arrencar un embornal per llançar-lo contra els antiavalots.

Durant el transcurs de la baralla la policia el va localitzar en el moment que intentava robar un embornal i els agents de paisà, camuflats entre la multitud, van decidir entrar en acció i endur-se detingut el subjecte.

En el control del tumult van intervenir vuit agents de policia local -dos dels quals controlaven el trànsit a la part baixa de la riera- i dues furgonetes dels ARRO.

La patronal de l'oci nocturn, la Fecasarm, ha insistit a reclamar que no es concebi el sector com a sinònim de conflictivitat. "Nosaltres no som responsables del que passi a la via pública, però en tot cas, aquestes actituds són del tot indesitjables", ha assegurat el secretari general, Joaquim Boadas. Boadas ha recordat que aquest estiu la Fecasarm ha engegat una campanya per conscienciar els joves sobre la necessitat de respectar el descans dels veïns i no fer soroll quan surten fora dels locals. La iniciativa, que s'ha batejat amb el títol "Maximum fun, mininum disturbance" ja s'ha portat a terme a Platja d'Aro i en breu els informadors també aniran fins a Lloret. Boadas també ha insistit que, per al sector, la solució per evitar aquest tipus de conductes "indesitjables" passa necessàriament perquè s'autoritzi l'ampliació horària. Actualment, les discoteques tanquen a les sis de la matinada els divendres i dissabtes nit, i les vigílies de festius. La intenció de la Fecasarm és que, a les localitats turístiques, aquest horari sigui vigent tots els dies entre setmana durant l'estiu. "Els turistes que arriben a les zones de costa s'hi solen estar una setmana i, per a ells, és indiferent que sigui cap de setmana o no a l'hora de sortir de festa", ha explicat Boadas. I ha afegit: "Si l'horari de tancament de les discoteques coincidís amb el de l'obertura de bars, segurament no hi hauria aquestes concentracions a la via pública".