Els ajuntaments de les comarques gironines i la Diputació deuen un total de 28,4 milions d'euros a l'Estat, com a resultat de la liquidació del sistema de finançament local de 2009. Lloret de Mar, Figueres, Girona, Blanes i Salt són els municipis més afectats.

Si la situació econòmica per a les administracions locals gironines no era prou complicada per culpa de la crisi i de tot el que comporta, ara s'ha sabut que la immensa majoria d'ajuntaments de la demarcació deuen diners a l'Estat com a conseqüència de la liquidació del sistema de finançament local de 2009. I no pocs diners: entre ajuntaments i Diputació de Girona, 28,4 milions d'euros.

La situació és especialment greu en algunes ciutats en les quals el deute s'enfila més enllà del milió d'euros –un no gens menyspreable percentatge del seu pressupost municipal–, com ara Lloret de Mar, Figueres, Girona, Blanes o Salt. Però també, afecta localitats més petites, en les quals un deute inferior en magnituds absolutes resulta igualment demolidor per a la situació de les finances municipals.

Les dades són les que són i responen als pactes signats en el seu moment: l'Estat va avançar uns diners als ajuntaments i aquests han ingressat menys diners dels que preveien per culpa de la crisi. I ara hi ha un deute que els ajuntaments han d'assumir. Però no serà fàcil. I la recepta que proposa la Generalitat, de més impostos i menys serveis per intentar sanejar el deute, segurament serà molt interessant des del punt de vista comptable, però per a la ciutadania acabarà resultant nefasta: tocarà pagar més per rebre menys.

De fet, una situació similar és la que està vivint la Generalitat –i la resta de Governs autonòmics espanyols–, que es troben que l'Executiu central no cedeix en absolut a l'hora de reclamar el pagament dels deutes pendents. L'Estat vol presentar uns comptes el màxim possible de sanejats davant dels mercats i la Unió Europea.