Abans de l'estiu, Govern i hotelers tenien totes les esperances posades en el mes de juliol. Venien d'una temporada baixa nefasta i les ganes d'obtenir millores van provocar una explosió d'optimisme i esperança de cara a la temporada alta de 2011. De moment però, el que havia de ser una gran recuperació està deixant números més aviat discrets. Segons les últimes dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el nombre de visitants durant el juliol de 2011 a les comarques gironines ha estat de 479.477, un 0,3% menys que durant el juliol d'ara fa un any.

Aquesta xifra contrasta amb la crescuda de visitants que hi ha hagut a províncies catalanes com la de Barcelona o Tarragona, on l'augment de turistes (tant nacionals com estrangers) ha estat més que considerable. No obstant, des del sector turístic de la Costa Brava se'n fa una valoració positiva. El president de l'associació Costa Brava Centre, Martí Sabrià considera que la temporada ha estat millor que la de l'any passat malgrat la lleu davallada de turistes. En aquest sentit, Sabrià fa referència al nombre de pernoctacions, que durant el mes passat van augmentar un 5,5% més que el 2010.

Dos factors expliquen en part aquesta crescuda: el primer és que les pernoctacions del turisme estranger han estat més elevades (el 6,8% més) que l'any passat. L'altre s'explica pel fet que el mes de juliol tingués cinc caps de setmana en lloc de quatre, amb la qual cosa s'ha tingut l'oportunitat de registrar uns valors més positius. A l'altra banda de la balança però, hi ha un juliol horrorós climatològicament parlant, que va tallar en sec les altes expectatives que el sector tenia dipositades en aquest mes i va fer recular bona part del turisme nacional (les pernoctacions de catalans i espanyols han caigut un 11,6%).

Tot i això, la Costa Brava, una vegada més, segueix situant-se com una de les principals zones turístiques de l'Estat espanyol, amb una alta ocupació i un nombre més alt de pernoctacions al mes (1,8 milions). El nombre de turistes cap a aquesta zona ha estat de més de 450.000 només durant el mes de juliol i el grau d'ocupació ha estat del 73,2%. L'estada mitjana dels turistes és de 4 dies. Els hotelers hauran d'esperar fins al setembre per fer una valoració completa de la temporada alta. De moment, el juliol aprova justet.