El director rus Lev Dodin, amb l'estrena a Espanya d'una nova producció d'Oncle Vania, de Txékhov, encapçala el cartell de la vintena edició del Festival Temporada Alta, que també acollirà la posada de gala de dos més destacats representants del teatre de l'est europeu: Krystian Lupa i Oskaras Korsunovas. La cita, que tindrà lloc del 30 de setembre a l'11 de desembre als escenaris habituals de Girona i Salt, va ser presentada ahir pel seu director, Salvador Sunyer, qui va expressar la confiança que la presència de Dodin, Lupa i Korsunovas actuï com a "esquer" que atregui l'atenció a un certamen amb forta presència d'autors catalans.

Fins 52 espectacles dels 94 programats provenen de Catalunya, encara que el cap de cartell és Lev Dodin, Premi Europa del Teatre el 2009, qui visita per primera vegada el Temporada Alta. Sunyer va qualificar Dodin com "un dels grans pares del teatre rus", mentre que Krystian Lupa, que igualment estrena a Espanya l'obra Waiting Room.0, va ser definit com "el millor director del món". La tripleta de l'Est la completa el lituà Oskaras Korsunovas, qui també estrenarà a Espanya La Tempesta, de William Shakespeare. Respecte a la programació internacional del Temporada Alta, Salvador Sunyer va destacat també la presència dels argentins Ricardo Bartis, Daniel Veronese i Romina Paula. Altres directors destacats són Jan Fabre, Christoph Marthaler, la companyia belga Peeping Tom i la mexicana Largatijas Tiradas al Sol. Pel que fa a la presència catalana, directors com Carles Santos, Mario Gas o Alex Rigola estrenaran obres en el marc del Temporada Alta.

Sunyer va dir que el Festival d'aquest any serà "el millor" pel nombre d'espectacles i varietat de la programació, però també "el que té més risc, perquè de les 94 obres programades, 41 són estrenes". El festival posarà 60.000 entrades a la venda el proper dia 15.

El festival arriba a un final d'etapa, perquè s'acaben les aportacions europees del programa Interreg, però Sunyer ja barrina com "reinventar-se" amb projectes també transfronterers i de més ampli abast, que incloguin fins i tot Tolosa de Llenguadoc. El pressupost d'aquest any és de 2,6 milions d'euros.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, que va acudir també a la presentació al costat del seu homòleg de Salt i president de la Diputació, Jaume Torramadé, va dir que "el futur s'ha d'encarar amb innovació". L'acte es va fer al Teatre Municipal de Girona.