Un error informàtic ha provocat que un total de 411 professors interins i substituts de les comarques gironines s'hagin quedat sense plaça, segons va denunciar ahir Xavier Díez, portaveu d'USTEC-STEs a Girona. La creació d'un grup inexistent dins del sistema hauria originat que aquests docents quedessin fora de la lluita per l'adjudicació dels llocs, deixant sense feina algunes persones que, en principi, havien de tenir una plaça a jornada completa garantida durant tot l'any. La reiteració d'aquest tipus d'errors un any rere l'altre després de la instauració d'aquest sistema informàtic ha propiciat que USTEC demani que es torni als nomenaments presencials de forma temporal. Per la seva banda, des del departament d'Ensenyament es van desmentir ahir a la tarda aquestes xifres, i es va explicar que el nombre de casos a tot Catalunya era de 283, que tan sols quedaven 102 casos per resoldre, i que entre avui i dilluns està previst que s'hi trobi una solució.

Al voltant de 2.000 docents de les comarques gironines esperaven amb expectació la jornada del 31 d'agost, dia en què havien de saber quina plaça escolar els era adjudicada. La creació d'un grup "0" fantasma va fer que un total del 411 interins i substituts, alguns amb més de deu anys d'experiència, es quedessin fora del sistema que englobava els grups des de l'1 fins al 7. Alguns d'aquests van veure, doncs, com alguna gent que teòricament havia d'estar per sota els va passar per davant. Des de llavors, alguns professors han presentat queixes al departament d'Ensenyament i al mateix sindicat, tot i que des d'USTEC no eren gaire optimistes amb la resolució dels casos. "Queden tant poques places", va informar Francesc Saló, president de la Junta de Personal Docent, qui va dir que hi ha gent que es podria quedar sense feina durant tot l'any.

Del total d'afectats, el sindicat calcula que un 89% és professorat de primària, i l'11% restant és d'educació secundària. Fins al moment, tan sols divuit persones han presentat una instància per denunciar l'error.

Des del departament d'Ensenyament, ahir a la tarda es va replicar explicant que el nombre de casos a tot Catalunya era de 283 docents que s'havien quedat sense plaça. D'aquest total, segons el departament, només queden 102 casos per resoldre, i que es confia poder-ho fer entre avui i dilluns. USTEC, per part seva, va explicar que la gran diferència en les xifres segurament s'explica pel fet que només es comptin les persones que realment optaven a una plaça per antiguitat i experiència.

Creixement del 3%

Un altre dels problemes que va denunciar ahir USTEC va ser el de l'increment anual de la ràtio d'alumnes per cada professor. Per aquest curs, es preveu que la mitjana se situï al voltant dels 19 o 20 nens i nenes per cada docent, tot i que en alguns nuclis de més densitat la xifra podria ascendir fins als 25. Tot i que la previsió era que hi hauria al voltant de 1.500 alumnes nous aquest curs a Girona, des del sindicat es va indicar que el total podria ascendir finalment a 2.000, provocant una mitjana d'11,8 alumnes més per cada institut o escola. D'aquesta manera, un any més es consolida un creixement que es calcula que està al voltant del 3%. Mentrestant, el nombre de docents es manté, tot i que no treballen tant ja que predominen les mitges jornades i les compactades o reduïdes.

D'altra banda, també es va destacar el fenomen de la "matrícula viva", que representa els alumnes nouvinguts des d'altres països i zones del país que s'inscriuen a última hora a les escoles públiques. Segons dades que va donar USTEC, a Girona el nombre de casos és de 140, a Lloret, de 45 i a Roses, de 35, entre d'altres. El més destacat es trobaria a Figueres, on aquest setembre hi ha hagut 168 noves inscripcions a l'escola secundària i 86 a la primària.

El portaveu d'USTEC, Xavier Díez, va recordar que si l'objectiu per aquest curs és reduir el fracàs escolar, amb les retallades del 7,8% i la ràtio baixa és molt més complicat.

Un altre dels assumptes que es veu amb preocupació des del sindicat és la falta d'un pla d'obres per al futur que pugui sostenir el creixement continuat en el nombre d'alumnes. En aquest sentit, es va remarcar que hi ha un total de 28 centres gironins que encara tenen estructures de barracots, fet que suposa gairebé un 10% de la infraestructura educativa de les comarques de Girona. Díez va ressaltar amb ironia que "al final s'haurà d'optar pel model de Grècia, amb un torn de matí i un torn de tardes".

El portaveu d'USTEC va lamentar també que no s'hagin inclòs més centres gironins en la prova pilot de jornada intensiva i que, a banda d'Hostalric, s'hagi deixat fora a aquells centres del Baix Empordà que també ho havien sol·licitat.

CCOO reclama més educació

CCOO va emetre també ahir un comunicat on va comunicar que a través d'unes enquestes, ha arribat a la conclusió que cal ampliar els programes educa?tius en la seva amplitud, finançament i resultats, i que s'ha de defensar l'escola catalana per evitar que es segregui l'alumnat. Així, denuncia una pèrdua d'ocupació (en vetlladors, monitors i plantilla docent), males condicions laborals, una manca de serveis, la parada de construccions i la pèrdua d'igualtat.