Cop judicial a la retallada salarial del 5% als treballadors dels hospitals i àrees bàsiques de salut concertats que són de titularitat privada. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha sentenciat en una demanda de conflicte col·lectiu interposada per dues patronals sanitàries (Unió Catalana d'Hospitals i Consorci d'Associació Patronal Sanitària i Social) contra vuit sindicats que la retallada del 5% decretada l'any passat pel Govern central és aplicable als centres hospitalaris de titularitat pública. És a dir que, sense mencionar-ho, determina que la retallada no és aplicable als centres de titularitat privada. A la regió sanitària de Girona, aquesta sentència afecta centenars de treballadors d'hospitals i centres d'atenció primària de titularitat privada. Són la Clínica Girona i els hospitals comarcals de Palamós, Figueres, Olot, Banyoles i Campdevànol. A més, cal afegir-hi els CAP de les empreses que gestionen els cinc hospitals comarcals.

La sentència de la Sala Social del TSJC dictada el passat 3 d'agost, i que no és ferma, determina que la retallada només s'aplicarà a les empreses "amb forma jurídica d'entitats de dret públic, consorcis amb participació majoritària de la Generalitat i consorcis amb participació majoritària d'Ajuntaments o organismes autònoms locals". A la regió sanitària de Girona, entren dins d'aquesta consideració l'Hospital Santa Caterina que pertany a l'empresa pública Institut d'Assistència Sanitària o l'hospital de Blanes i l'Àrea Bàsica de Lloret, que estan integrats dins de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. El TSJC es pronuncia els mateixos termes que a principis d'any ho va fer sobre els centres sociosanitaris i de salut mental.

Amb la sentència de l'agost, però, cap de les parts ha quedat satisfeta. Les patronals del sector sanitari recorreran per defensar davant del Tribunal Suprem que la retallada també és aplicable als centres concertats; mentre que CCOO i UGT ho faran perquè la retallada no sigui aplicable als centres de titularitat pública.

Al web del Consorci de Salut i Social de Catalunya es recull, respecte de la retallada: "La reducció del 5% es va aplicar als sectors concertats de salut i d'atenció social com un reflex del decret que aplicava la mateixa reducció als sous dels funcionaris. Els centres es van veure obligats a aplicar l'ajustament perquè el Servei Català de la Salut els va reduir d'un 3,21% els ingressos, quantitat que s'estimava, per part de l'administració, com a equivalent al 5% de la massa salarial".

Dels sis hospitals de la regió sanitària afectats, només el de Palamós i Banyoles es van pronunciar; la resta esperarà que la sentència sigui ferma o les agrupacions patronals es pronuciïn. Fonts hospitalàries palamosines van dir que si finalment el Suprem manté la sentència del TSJC, s'haurà de retornar el 5% però que serà necessari negociar amb els comitès, tenint en compte les retallades que ja pateixen de la Generalitat.

El delegat de CCOO a l'Hospital de Palamós i membre del comitè d'empresa, Carles Roig, ha explicat que la patronal va interposar la demanda després que els comitè d'empresa de cada hospital interposés una demanda per conflicte col·lectiu. Però primer s'ha resolt el que va presentar la patronal per ser al TSJC i que ara han d'estar pendents de la resolució de les demandes de cada centre. Roig ha volgut destacar que "el greu problema" de totes les retallades el patirà l'usuari.

La clínica Salus Infirmorum de Banyoles és, de moment, l'unic centre concertat de titularitat privada de les comarques gironines a qui la sentència del TSJC no comportarà recursos i noves negociacions entre patronal i sindicats. I és que aquest centre sanitari ja feia temps que no aplicava la retallada del 5% del sou als seus treballadors, tot i que ho va arribar a fer durant més de set mesos. Segons informen fonts de la pròpia clínica, al mes de juny van fer efectiva la retallada als empleats "seguint les indicacions" de l'agrupació de patronals, que va ser qui suposadament hauria instat a tots els altres proveïdors de serveis a aplicar la mesura. La tisorada es va continuar fent efectiva uns mesos més tard, fins que van arribar a la conclusió que aquesta mesura "no tenia cap fonament jurídic".

Els responsables de la clínica van concloure que la naturalesa d'aquesta retallada potser excloia un centre de les característiques de la Salus (un centre de participació principalment privada), i a principis d'any van optar per acabar amb aquesta mesura i restaurar el 5% que fins ara retallaven als seus treballadors. Seogns Salus, "va ser cap al primer trimestre de 2011 que vam decidir que la mesura de retallar el 5% no tenia consistència i vam acabar traient-la". D'aquesta manera, es va procedir a retornar als treballadors tota la quantitat retinguda. És de moment, l'únic centre afectat de la regió sanitària de Girona que ha anunciat que s'havia fet enrere.