El conseller de Salut, Boi Ruiz, assegura que el seu departament ha donat via lliure a cada gerent dels diferents hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS) perquè negociïn amb els seus sanitaris la manera d'aplicar els ajustos. I és que per al titular de Salut, "tot i que la norma diu que l'ICS és una sola unitat i que tot s'ha de fer de la mateixa manera per totes bandes, trencarem l'esquema i ordenarem als gerents de cada hospital que negociïn les mesures d'ajust amb els professionals", va afegir.

El conseller, ahir, en una visita als serveis territorials de Salut Lleida va insistir que si hi ha unes normes que van en contra dels professionals i dels ciutadans cal canviar-les i va preguntar de forma retòrica "si hem canviat la Constitució no canviarem les normes de l'ICS?".

I és que segons Boi Ruiz, el que ha de fer cada centre no es pot qüestionar perquè ningú pot treure cap prestació, tancar un servei, però el que sí pot variar, segons les seves paraules, és "com fer les coses".

En un altre àmbit, el conseller de Salut va anunciar que en els pròxims dies presentarà públicament les dades actualitzades de les llistes d'espera a Catalunya, els criteris d'elaboració de les quals es redefiniran des d'un punt de vista clínic, en col·laboració amb els facultatius de cada centre.

I és que per a Ruiz a Catalunya hi ha "un petit vici", i és que fins ara s'han confeccionat les llistes "basades en allò que li hem de fer al malalt i no en la malaltia que té" i per això, vol primar els criteris mèdics sobre els administratius a l'hora de determinar les llistes.