El 15 de setembre de 2008 Lehman Brother's es va declarar en fallida, data que tradicionalment s'ha considerat com a inici oficial de l'actual crisi econòmica. El mes següent, a les comarques gironines les llistes de l'atur van augmentar en 4.024 persones. És, de moment, el pitjor increment mensual de desocupats des que va esclatar la crisi. Els mesos següents van ser també molt intensos en destrucció d'ocupació a la demarcació, però cap va arribar a les xifres registrades aquest setembre: Un total de 3.505 gironins van apuntar-se a les Oficines d'Ocupació, la qual cosa va deixar el nombre de desocupats en 54.416.

Amb un augment del 6,88%, en relació amb l'agost, Girona es converteix en la demarcació de Catalunya on més augmenta l'atur el mes de setembre. Respecte a l'any passat, l'atur també augmenta i ho fa en 2.225 persones. Els serveis és el sector on més pugen els aturats, 3.198, com a conseqüència de la fi de la temporada turística d'estiu. Molt lluny se situen la indústria -hi ha 119 persones més a l'atur que provenen d'aquest sector-, 27 persones del sector agrari s'han quedat sense feina i en la construcció hi ha 49 desocupats més. A més, 112 persones sense cap ocupació anterior també han passat a l'atur.

Les xifres d'aturats augmenten per segon mes consecutiu a Girona -el juliol hi havia 49.370 persones a l'atur i a l'agost eren 50.911. I encara que interanualment les dades de Treball fan augmentar l'atur de Girona en més de 2.200 persones, des de principis d'any l'atur en aquesta demarcació va a la baixa. De fet, la desocupació ha caigut de 57.338 persones al gener fins a les 54.416 que s'han registrat aquest setembre.

En xifres absolutes, les dades que ha fet públiques el Ministeri de Treball comptabilitzen que a hores d'ara a Girona del sector serveis hi ha 31.910 persones a l'atur. El segon sector amb més nombre d'aturats a la demarcació és la construcció, amb 11.125 persones. La segueixen indústria amb 7.133 persones, altres activitats amb 2.998 i agricultura amb 1.250.

La cotització es desploma

Si les dades de desocupació a Girona són dolentes, les d'afiliació a la Seguretat Social s'acosten al dramatisme. Segons el Ministeri de Treball, a Girona hi havia el setembre 13.360 persones menys que a l'agost cotitzant a la Seguretat Social.

Més positives van ser les dades de contractació, que registren un increment dels contractes respecte al mes d'agost, si bé la gran majoria continuen essent temporals. En l'acumulat de ?l'any, la contractació indefinida a la demarcació baixa un 13%.

Evolució catalana i estatal

En el conjunt de Catalunya, el nombre d'aturats a Catalunya ha tornat a excedir el llindar psicològic dels 600.000 després d'un increment de desocupats el mes passat del 2,78%, cosa que converteix aquest setembre en el pitjor dels últims anys. La secretària d'Ocupació i Relacions Laborals de la Generalitat, Esther Sànchez va lamentar les dades perquè aquesta pujada es produeix "de manera generalitzada en tots els territoris, col·lectius i sectors a excepció de la indústria".

En el conjunt de l'Estat, la desocupació va créixer en 95.817 persones durant el setembre, l'increment més elevat dels darrers quinze anys en aquest mes. Aquest increment del nombre d'aturats també van tenir el seu reflex en les afiliacions a la Seguretat Social, que van caure en 64.956 persones, el que situa el total d'ocupats en 17.435.562.