Advocat i professor de Dret Mercantil, Martí Batllori forma part de la Iniciativa Popular a favor de la dació com a forma de condonar el deute hipotecari, i ha seguit molt de prop el cas que es jutjava a Girona i que es va resoldre dijous

Estem parlant d'una sentència molt concreta o és extrapolable a altres casos similars?

Evidentment és un cas molt interessant perquè d'altres es plantegin amb els mateixos arguments.

Quina és la importància que a Girona hi hagi hagut aquesta sentència?

És un pas més dels molts que s'estan produint destinats a canviar una normativa, la de l'execució hipotecària, que no és comparable a cap de les que hi ha als ?països del nostre entorn. La normativa que està vigent a Espanya no s'assembla gens a les que hi ha a Europa. Espanya és una anomalia jurídica respecte als altres països europeus.

Spain is different?

La majoria de països desenvolupats regulen d'una manera o altra la possibilitat d'una segona oportunitat per a la gent que queda atrapada en una hipoteca que, per les circumstàncies que sigui, no pot pagar.

Hi han tingut alguna influència les recents manifestacions contra els desnonaments, la creació d'una plataforma, etc.?

Això és una resolució judicial, i s'ha limitat a aplicar la llei. Ara bé, tot això que diu vostè demostra que la reforma de la normativa és un clamor social. Els legisladors no poden ignorar-ho.

Què va pensar en conèixer el resultat d'aquest litigi a Girona?

Davant d'aquesta sentència, i d'una anterior en el mateix sentit, el legislador ha de prendre consciència que no pot ser que en un lloc la sentència sigui en un sentit, i en un altre lloc en el contrari. S'ha d'aclarir bé la regulació de l'execució hipotecària per donar més garanties a les persones a les quals se'ls executa la hipoteca.

Els bancs es limiten a realitzar la seva feina o s'aprofiten una mica de l'actual situació?

Els bancs fan la seva feina... i aprofiten les escletxes d'una regulació que no té en compte com les bhi hauria de tenir les persones afectades.

Opinions contràries a la dació en pagament de la hipoteca sostenen que si fos factible suposaria una porta oberta a multitud de fraus.

El que és un frau és la regulació actual, que no permet a les persones tenir un sistema concursal, un sistema de solució a les seves circumstàncies, com tenen tots els països del nostre entorn. La normativa que tenim aquí és totalment arcaica.

Com hauria de ser?

Una normativa moderna permet que les persones s'alliberin del deute. Estipula mecanismes que donen segones oportunitats a les persones. El que no pot ser és que la hipoteca sigui una condemna de per vida.

A partir d'aquesta sentència, què?

A partir d'aquesta sentència podrem continuar demanant, amb més arguments encara, que els advocats intentin aconseguir-ho. I que la gent sàpiga que hi ha aquesta possibilitat. Que lluitin davant la justícia, aquest és un dels objectius. Passa massa sovint que accions de desnonament ni tan sols s'intenten aturar, perquè la gent no exerceix la possibilitat d'anar a la justícia.

Encara que la llei continuï sense ser reformada?

Així ho demostra aquesta sentència de Girona. Els advocats han d'anar buscant les escletxes que permet l'actual normativa. La sentència de la qual parlem manté un respecte total i literal a la llei vigent, o sigui que encara que aquesta estigui desfasada ofereix algunes oportunitats.