L'òmnibus no passarà a recollir les noies de la N-II. Ni de cap altra carretera gironina de titularitat estatal, com per exemple la N-260, que travessa en diagonal l'Alt Empordà i acull també meretrius a l'entrada dels camins. L'anunciada i publicitada regulació de la prostitució a la carretera que prepara la Generalitat, ja plantejada en l'avantprojecte de la llei Òmnibus, només serà aplicable a les carreteres de titularitat autonòmica i de la Diputació, segons confirma el Departament d'Interior. La prohibició a les vies nacionals és competència de l'Estat i aquesta normativa administrativa no les afectarà.

La llei Òmnibus, també coneguda com llei de la simplificació administrativa, preveu en el seus apartats 193 i 196 -en el text de l'avantprojecte- "l'ocupació temporal de les zones de domini públic, servitud i afectació per realitzar-hi usos i activitats relacionades amb la prestació de serveis de naturalesa sexual els quals no són compatibles amb la seguretat de la via i amb la finalitat pròpia d'aquesta". Es multarà, continua l'esborrany legal, tant el client com la meretriu. El Servei Català del Trànsit s'encarregarà de les sancions, conclou el text en procés de treball al Parlament. Pel que fa a la lluita contra la prostitució en espais públics dels àmbits urbans, la Generalitat prepara una nova llei reguladora dels espais públics. Ara per ara, el que més ha transcendit del projecte és la intenció de prohibir expressament en el redactat l'ús del burca en espais públics.

Tot plegat deixa amb un pam de nas els municipis pel quals transita la N-II, la via gratuïta més fressada de Girona i que, per la manca de carrils desdoblats, presenta nombrosos accessos en els quals les prostitutes es poden parar amb comoditat. L'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez (CiU), admet que no coneixia l'abast limitat de la mesura: "Ho estàvem esperant per no sentir-nos tan sols. Comptàvem que els Mossos d'Esquadra hi poguessin fer alguna cosa i amb la participació d'Interior".

La Jonquera és localitat insígnia d'aquest conflicte i pionera a Girona en la imposició de multes a les prostitutes i els clients a la via públic. El municipi ha denunciat succesives vegades que tot sols no en fan prou, per lluitar contra aquest fenomen que provoca accidents de trànsit a causa de frenades brusques, acumulació de brutícia als vorals, mala imatge general i, sobretot, presència continuada de les màfies de tràfic d'éssers humans en el territori. Les investigacions policials han demostrat a bastament que moltes noies de carretera s'hi estan perquè les obliguen. Fa poques setmanes, la Policia Nacional va rescatar una menor d'un voral proper a Figueres.

L'alcaldessa de Vilafant, Consol Cantenys (PSC), admet també que la limitació en les sancions li ha arribat per vies extraoficials. Capdavantera en el passat mandat municipal de la lluita contra aquest fenomen des del seu càrrec de presidenta del Consell Comarcal, considera que "tot plegat es queda a mig camí" i que "cal legislar des de l'Estat". El conflicte a l'Alt Empordà es concentra precisament en la N-II, destaca la batllessa, que tem que la pressió que exerciran els Mossos a les carreteres secundàries provoqui l'acumulació de meretrius a la nacional. "Tot plegat fa evident que el tema no és només cosa de la Generalitat, però esperàvem més contundència", lamenta l'alcaldessa socialista. Cantenys proposa des de fa anys avançar cap a la regulació de l'activitat laboral de la prostitució i admet que "em preocupa que cada vegada es penalitzi més les noies".

I és que l'objectiu ha de ser fonamentalment la dissuasió del client, considera un altre alcalde també afectat pel tràfic de carn humana a la N-II, el maçanetenc Antoni Guinó (CiU). Guinó es mostra més informat que les seves homòlogues altempordaneses. "La llei prohibirà també prestar serveis sexuals en propietats privades alienes, de manera que els amos dels terrenys podrien advertir-ho a l'ajuntament i potser s'hi podria actuar d'alguna manera... sempre i quan les noies no es posin al mig de la carretera quan arribem", reflexiona el batlle, per admetre després que tot plegat "és molt complicat" i que els pagesos no volen conflictes, perquè ja hi ha hagut proxenetes que els han amenaçat.

Fins ara, els municipis han lluitat contra la prostitució a les carreteres des de l'àmbit normatiu -amb ordenances municipals- o amb solucions creatives com ara abocar Zotal als vorals perquè la pudor foragiti noies i clients, tal i com van fer a Vila-Sacra. Guinó admet que caldrà seguir pensant: "estem fent un inventari de camins que accedeixen des de la N-II i potser s'hi podrien posar tanques però, és clar, tot són diners". L'alcalde de Maçanet també tem una invasió a la N-II quan es comenci a multar a les comarcals, perquè, a més, les prostitutes, admeten els alcaldes, acostumen a estar molt ben informades.