El conseller de Salut, Boi Ruiz, considera que "la salut és un bé privat que depèn d'un mateix, i no de l'Estat". En una entrevista concedida a l'agència EFE, Ruiz va explicar que el sistema té uns recursos escassos que són inferiors als que es necessitarien, i que cal usar-los bé, "la qual cosa comporta una política de racionalització i el resoldre que la salut és un bé privat que depèn d'un mateix, i no de l'Estat", va destacar. El conseller també va anunciar que el seu departament està estudiant un sistema d'incentius per aconseguir un ús racional dels recursos sanitaris

Boi Ruiz va remarcar que "no hi ha un dret a la salut, perquè aquesta depèn del codi genètic que tingui la persona, dels seus antecedents familiars i dels seus hàbits, que és el que seria l'ecosistema de la persona", i que "l'usuari ha de tenir la responsabilitat moral que quan no tracta bé a la seva salut l'hem de pagar entre tots". En aquest sentit, Ruiz va expliar que cada dia es deixen de fer a Catalunya 1.300 visites d'especialistes programades "perquè els pacients no es presenten a les cites".

Aquesta incompareixença dels pacients fa que cada any es perdin 330.000 vistes de metges especialistes, "un excés de recursos que té un cost anual de més de deu milions d'euros". A més de no presentar-se a les visites d'especialistes (va afegir Ruiz) també hi ha persones que cancel·len dates d'operacions programades perquè estan de vacances o tenen altres activitats, sense ser conscients de la distorsió que provoquen en el sistema.

Boi Ruiz va puntualitzar que "depèn de Salut millorar la primària i l'atenció als malalts crònics, i fer més eficient la gestió dels serveis d'excel·lència", i que volen plantejar que, "igual que es parla de l'ús racional dels medicaments, es parli de l'ús racional del sistema sanitari". Boi Ruiz va insistir que "el ciutadà té un compromís amb un sistema que paguem tots, i quan una persona té una visita, l'estem pagant entre tots".

En l'entrevista, el conseller va fer una crida perquè no es malgastin els recursos, "perquè el temps d'un metge que no s'usa es perd per a una altra persona", i es va mostrar a favor de "tenir consciència d'ús d'un bé públic, com és el dret a l'assistència sanitària". En aquest sentit, va puntualitzar que cal acudir a les visites, complir amb les prescripcions i no comprar fàrmacs si no es prendran, "perquè això és malgastar els recursos públics".

També va recordar que només ha d'anar a l'hospital el malalt que necessiti aquesta infraestructura per ser atès, i que això implica reformar la primària amb especialistes consultors que treballaran amb els metges de capçalera i compartiran guies clíniques i protocols, com està previst en un futur pròxim. També va anunciar que el Pla de Salut que es presentarà abans de final d'any donarà més importància a l'assistència primària perquè tot el que es pugui resoldre en aquest nivell no es faci en un hospital, i a l'atenció domiciliària, i potenciarà les tecnologies de la comunicació per evitar desplaçaments dels pacients.

Per la seva part, el portaveu del PSC a la Comissió de Salut del Parlament, Josep Maria Sabaté, va presentar ahir una bateria de preguntes parlamentàries dirigides al conseller de Salut, Boi Ruiz (CiU), en què li demana que faci públic el salari dels professionals dels sectors privat i concertat que proveeixen de serveis al sector públic. D'altra banda, ahir l'exconsellera de Salut va remarcar que el govern tripartit finalment va desestimar una possible fusió de l'Institut Català de la Salut i l'Institut d'Assistència Sanitària.