Els alcaldes podran decidir si un bar o una discoteca del seu municipi ha de tancar abans del que estableix la llei catalana. Fins ara, la regulació dels horaris ha estat competència de la Generalitat i, fins i tot, els empresaris del sector han de demanar una ampliació d'horaris per a dies excepcionals com cap d'any o estiu que cada delegació del Govern ha d'aprovar. Amb la modificació, plantejada ahir pel conseller d'Interior, Felip Puig, s'establiran horaris de tancament diferenciats segons les festivitats i es donarà poder als consistoris per tancar abans els locals si ho consideren necessari. L'Ajuntament de Lloret ja va anunciar, ahir mateix, en unes jornades sobre el futur turístic de la vila, que ho aplicarà els mesos de juliol i agost per evitar que es repeteixin els aldarulls d'aquest estiu. En el transcurs de les jornades, amb els aldarulls de l'estiu com a rerefons, els empresaris turístics van demanar més controls policials als carrers.

Després dels incidents de l'estiu, l'alcalde de Lloret ja va demanar al Govern que les discoteques ?poguessin tancar abans en un intent de reconduir l'oci nocturn al municipi. Els horaris de tancament ara els marca la Generalitat i la llei actual estipula que els ajuntaments poden variar l'horari de tancament d'un local concret o dels locals d'una zona només mitjançant una resolució motivada. Les causes poden ser, per exemple, molèsties als veïns per manca d'insonorització. Ara bé, la llei no permet aplicar la reducció a tot el municipi ni tampoc sense justificar. Segons va explicar el conseller Felip Puig, el Govern treballa en una modificació de l'ordre d'horaris que ha de dotar de més poder els ajuntaments per decidir les hores de tancament dels locals d'oci nocturn. El conseller va avançar que la modificació estarà llesta a final d'any i permetrà als alcaldes decidir si volen que els locals del municipi tanquin abans del que estipula la llei. Entre d'altres, la modificació també ha de permetre regular de diferent manera els horaris segons època de l'any.

L'alcalde del municipi, Romà Codina, va avançar que pensen fer ús d'aquesta modificació però que només ho aplicaran durant els mesos de juliol i agost, quan Lloret multiplica per quatre la seva població i acull molts joves que surten de festa. Segons va avançar l'alcalde, la voluntat de l'Ajuntament és aconseguir que els propietaris de locals i discoteques es posin d'acord i pactin un tancament progressiu dels locals i vagin fent rotacions perquè cap propietari surti perjudicat. Ara bé, si no s'aconsegueix aquest acord, Codina es reserva la potestat de poder dictar que els locals d'oci tanquin abans durant els mesos d'estiu. "A l'hivern no tocarem res perquè no volem que els nostres joves hagin d'agafar els cotxes per anar a d'altres pobles de marxa perquè a Lloret tot tanca abans", va manifestar.

L'alcalde també va denunciar que la majoria de discoteques no apliquen la part de la normativa que estableix que han d'encendre les llums mitja hora abans del tancament per tal que els clients puguin sortir de manera tranquil·la i esglaonada o per donar temps a acabar consumicions. Codina va detallar que quan arriba l'hora de tancament, molts locals obren llums i fan sortir a tothom de cop. "Volem ser estrictes i fer que s'obrin les llums mitja hora abans", va afirmar.

Per la seva part, el sector va demanar que només es redueixin horaris en casos puntuals. La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats Recreatives Musicals (Fecasarm) va alertar que no es pot aplicar de manera general. "Demanem que sigui per casos puntuals i molt justificats", va afirmar el secretari general de Fecasarm, Joaquim Boadas. Asseguren, a més, que no es pot fer tancar abans els locals per aldarulls que passen fora i que només es pot aplicar si hi ha deficiències a la discoteca o si un local concret no compleix les normatives.

Més controls als carrers

Per altra banda, els empresaris turístics de Lloret van assegurar que passen pàgina després dels aldarulls i van demanar més controls policials als carrers. Més de 180 propietaris d'hotels, restaurants, locals d'oci nocturn i agències de viatges de Lloret també van participar en les jornades amb els aldarulls de l'estiu com a teló de fons. El gremi d'Hostaleria va afirmar que són pocs els negocis que "no ho fan bé" i, per això, va demanar que no es criminalitzi tot el sector. El Govern i l'Ajuntament es van comprometre a endurir les ordenances per castigar els incívics i evitar nous aldarulls.

La jornada va comptar amb la signatura d'un manifest on s'assenyala la capacitat de Lloret d'atraure turistes durant tot l'any gràcies a l'oferta diferenciada i es remarca també que cal continuar en la línia de col·laboració publico-privada i es parla de "compromís absolut i unànime" d'ambdós sectors i es demana promoure "noves pràctiques de gestió i control de grans aglomeracions humanes, per canviar i eradicar determinades ofertes minoritàries de turisme jove d'oci nocturn".