El Trueta va funcionar ahir com si fos un dia festiu qualsevol. Igual que molts altres centres de l'Institut Català de la Salut (ICS), l'hospital gironí va escollir la vigília de Tots Sants per concentrar els permisos dels professionals i tancar parcialment alguns serveis, aprofitant que l'activitat assistencial baixa durant els ponts o les vigílies de festa. Aquesta és la segona vegada en aquest any que el Trueta porta a terme aquesta mesura (la primera va ser el 7 de gener), i es repetirà els dies 5, 7 i 9 desembre amb l'objectiu de reduir costos i complir amb les retallades pressupostàries del Departament de Salut d'aquí fins a finals d'any.

Fonts de l'ICS van assenyalar que els hospitals redueixen l'activitat programada en consultes externes i en quiròfans, però funcionen amb normalitat les plantes d'hospitalització, les urgències, les intervencions urgents i altres serveis necessaris. Amb aquesta mesura l'estalvi estimat que es produeix és de gairebé un milió d'euros entre tots els centres, i cada hospital escull les dates en funció de la demanda assistencial i la seva planificació interna.

De fet, el Trueta ja fa cinc anys que redueix les visites programades durant èpoques que habitualment són de poca activitat. Durant el 2010, per exemple, el centre sanitari va tancar serveis els dies 25 de juny, 11 d'octubre i 7 de desembre. Aquest any, l'actual direcció de l'ICS ha decidit accentuar aquesta mesura ampliant el tancament a cinc dies anuals. A l'hospital grioní la majoria de les dates es concentraran durant els ponts de la Constitució i la Puríssima, és a dir una setmana sencera funcionant com un dia festiu.

L'ICS justifica aquestes accions remarcant que són mesures organitzatives que busquen "incrementar l'eficiència dels serveis hospitalaris" i posant en relleu l'estalvi que pot suposar "sobretot la menor contractació de personal suplent".

Situació "no extraordinària"

El director d'Afers Assistencials de l'ICS, Jaume Benavent, va explicar que la situació d'aquest dilluns "no és extraordinària", ja que ja s'havia produït en anys anteriors en alguns hospitals. Per a Benavent, és lògic que els hospitals, amb la seva autonomia de gestió, facin treballar el personal sanitari quan hi ha més demanda i els concentri els festius quan la demanda baixa, com en època de vacances o en ponts com el que s'allarga fins avui. Segons ell, l'assistència urgent no es veu afectada i ha recordat que el 40% de les visites programades en pont no s'acaben fent perquè hi ha pacients que no es presenten.

Alguns treballadors de l'hospital Trueta van qualificar de "lògica" aquesta apagada, si bé van lamentar el fet de no poder tornar a reobrir l'activitat assistencial fins demà. A banda del centre gironí, els altres hospitals que van tancar ahir són l'Arnau de Vilanova de Lleida, el Joan XXIII de Tarragona, el Verge de la Cinta de Tortosa i el Vall d'Hebron, Bellvitge, Viladecans i Germans Trias i Pujol de l'àrea de Barcelona.

N'hi ha molts que feien com el Trueta i ja no programaven pràcticament cap visita en dies de pont, però el Vall d'Hebron, que en un dia habitual té 3.000 visites externes, en tenia 800 de programades. A més, el centre, que habitualment fa unes 120 operacions quirúrgiques programades, a part de les urgents i inajornables, aquest dilluns en va fer una vintena i en va ajornar un centenar. Per la seva banda, el Germans Trias i Pujol de Badalona va mantenir oberts un terç dels seus quiròfans per les operacions d'urgència.