Un grup de veïns i usuaris dels CAP de la Selva interior van ocupar ahir la seu del Govern de la Generalitat a Girona durant més de dues hores. En concret, cap a les dotze del migdia i de forma inesperada, unes 30 persones van entrar sigil·losament en petits grups a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà de la Generalitat per no cridar l'atenció dels membres de seguretat de l'edifici.

Per sorpresa, en el marc de l'acció que van batejar com Operació Pebrots van començar la protesta, uns encandenant-se de dos en dos en bancs i d'altres alçant pancartes amb el nom del moviment, "UnitspelCAP", i contra el tancament del servei d'urgències nocturnes dels centres d'atenció primària (CAP) de la Selva interior.

Aquest fet va agafar per sorpresa tant el personal de l'Oficina del Govern com els guàrdies de seguretat, que van intentar evitar en un primer moment que els usuaris s'encadenessin als bancs. Finalment, n'hi va haver vuit que van aconseguir quedar-s'hi durant les més de dues hores que va durar aquesta actuació, que va tenir moments de tensió.

Tant els encadenats com la resta de veïns i usuaris vinguts de l'àrea de la Selva interior van assegurar a través d'un manifest que no es mourien fins que el delegat de Salut a Girona, Josep Trias, els rebés i els donés dades sobre els serveis que s'han atès a la nit des dels set CAP durant els dos últims anys i en concret sobre casos de "patologies en les quals una intervenció ràpida pot ser la diferència entre la vida i la mort".

La porta de l'Oficina de l'Atenció Ciutadana va romandre tancada gairebé les més de dues hores que va durar l'acció i es va col·lapsar part del funcionament. A fora, un grup d'agents dels Mosssos d'Esquadra es van alinear davant la porta d'accés a aquest indret de l'edifici i no van permetre l'entrada de gent que anava a fer tràmits en aquella oficina.

Per intentar normalitzar la situació i mirar de calmar els ànims dels manifestants des del Departament de Salut i després de la mediació dels Mossos d'Esquadra se'ls va proposar una reunió amb membres de la Conselleria de Salut en un despatx i amb uns portaveus; però els membres ?d'UnitspelCAP van rebutjar-ho perquè consideraven que calia que els mitjans de comunicació fossin testimonis de la resposta del Departament de Salut.

Dades "insuficients"

Tot i això, per part de la conselleria va ser finalment el cap de la Unitat d'Atenció al Ciutadà i Comunicació de la Regió Sanitària Girona, Xavier Burjons, qui va donar explicacions i les xifres que els membres de la plataforma contra les retallades en Salut demanaven. Però aquests les van rebutjar perquè al seu parer eren les "mateixes" que Salut els havia enviat la setmana passada i que havien demanat el setembre a Josep Trias quan van tenir una entrevista. Un dels membres de la plataforma va agafar la documentació de Salut, de forma despectiva i la va llançar al terra.

Pel que fa al delegat de Salut, Josep Trias, els membres de la plataforma van assegurar que era durant el matí en un ple extraordinari de Blanes actuant com a portaveu de l'oposició pel grup de CiU.

Indentificats pels Mossos

A banda de Burjons, un responsable de l'oficina d'atenció al ciutadà va demanar als manifestants que deixessin treballar amb normalitat a l'Oficina. Al cap de poca estona es van tornar a obrir les portes, però quan ja eren gairebé un quart de tres.

Aquesta és gairebé la mateixa hora en què els manifestants van decidir de forma assembleària deixar de manifestar-se dins l'edifici de la Generalitat i van denunciar que Salut "segueix ocultant informació i no ens dóna resposta", va dir un dels portaveus, Albano Dante.

Aquest a més va recordar que "fins que no donin aquestes dades, aquest Govern és un irresponsable i fins i tot il·legítim". Al final de l'actuació, els agents dels Mossos d'Esquadra que havien estat presents dins la seu durant tota la mobilització van demanar el DNI als manifestants, que van cridar consignes contra aquesta demanda dient: "Li diuen democràcia i no ho és".

Finalment, tots els presents van identificar-se. Entre ells hi havia el regidor de la CUP a Girona, Jordi Navarro, que donava suport a l'actuació. Un altre grup polític que també dóna suport a l'acció dels veïns de la Selva és ICV-EUiA, va assegurar aquest partit en un comunitat.

Per altra banda, mentre s'identificaven els manifestants, n'hi va haver un que va assegurar als Mossos que denunciaria els agents de seguretat de la Generalitat perquè li havien fet mal al canyell durant el forcejament perquè no s'encadenés en un dels bancs.

Tot i la mobilització, els veïns de la Selva interior van passar ahir una nova nit ocupant els Centres d'Atenció Primària, era el dia 52 sense urgències de nit. A banda, també van instar la gent present a la seu de la Generalitat durant les més de dues hores que va durar l'acció a manifestar-se dissabte vinent a Girona a les dotze del migdia en contra les retallades en una manifestació que s'iniciarà a la rotonda de Correus.