Un de cada quatre gironins que el setembre estava registrat a les oficines de treball havia esgotat totes les prestacions i subsidis de desocupació. La situació afectava 13.998 persones de la demarcació, i previsiblement empitjorarà en els propers mesos si segueix la tendència de destrucció d'ocupació. Segons dades fetes públiques ahir pel Ministeri de Treball, l'atur registrat a les comarques de Girona ha augmentat en 3.121 persones durant el mes d'octubre, un 5,74% més que al setembre, fins a situar el nombre total de desocupats en 57.537.

Girona és la demarcació catalana que ha registrat un increment més gran d'aturats en termes percentuals, mentre que la xifra total de desocupats ha arribat a 57.527. Per sectors, els serveis han liderat l'augment de l'atur (2.656), seguits de l'agricultura (341), la construcció (84) i la indústria (41). A les comarques gironines, l'atur es reparteix entre 37.689 homes i 32.287 dones, mentre que el nombre de desocupats menors de 25 anys arriba als 5.549. En un any, l'atur ha crescut en 3.137 persones, un 5,77% més.

El setembre passat, hi havia 40.418 gironins que cobraven la prestació contributiva o algun tipus de subsidi relacionat amb l'atur. La prestació mitjana se situava en 860 euros -lleugerament per sobre la mitjana espanyola, fet que situa la factura mensual de l'atur a Girona en uns 37,5 milions d'euros.

Tenint en compte que no tots els treballadors que perden la feina s'inscriuen a les oficines de treball -sobretot si no tenen dret a prestació-, les xifres d'afiliació a la Seguretat Social prenen més rellevància. El passat setembre, fins a 11.514 treballadors o autònoms gironins van deixar de cotitzar, la qual cosa deixa el nombre afiliats en 287.310, prop de sis mil menys que fa un any.

En el conjunt de Catalunya, l'atur va augmentar de 14.628 persones el mes d'octubre, un 2,43% més que al setembre i un 8,6% superior al nombre de desocupats de fa un any. En l'àmbit estatal, la desocupació registrada supera els 4,3 milions de persones després de créixer un 3,1% el darrer mes i un 6,7% en termes anuals.

Reaccions

La secretària d'Ocupació i Relacions Laborals de la Generalitat, Esther Sánchez, va lamentar la pujada de l'atur i va afirmar que "la situació econòmica de l'entorn no permet generar la confiança necessària per activar l'economia, evitar la destrucció de feina i generar nous llocs de treball".

Sánchez va dir que aquest increment "no es desmarca de les dades dels mesos d'octubre d'anys anteriors des que ha començat la crisi", i va assegurar que el Govern està treballant per promoure i atreure inversions a Catalunya i per fomentar la flexibilitat interna en empreses amb dificultats i immerses en processos de reestructuració.

Alhora, Sánchez va recordar que la Generalitat ha adoptat altres mesures per a persones en situació d'atur, preferentment les que s'han quedat sense cobertura econòmica, i "que en les pròximes setmanes se'n veurà l'impacte".

Per la seva banda, les patronals de la petita empresa Pimec i Fepime van reclamar més mesures per reactivar l'economia i fomentar la contractació, així com incentius perquè empreses estrangeres s'instal·lin a Catalunya i perquè les companyies locals puguin internacionalitzar-se.

Per la seva part, els sindicats UGT i CCOO de Catalunya van coincidir en aquestes peticions, però van emfatitzar la necessitat de protegir els aturats amb polítiques actives d'ocupació que fomentin la feina de qualitat, basada en la innovació i la sostenibilitat.