Metges de Catalunya (MC) ha convocat dos dies de vaga, els dies 15 i 16 de novembre, contra les retallades de sanitat i per exigir el restabliment dels pressupostos i l'activitat assistencial de 2010. El sindicat va denunciar que la Generalitat prepara una retallada del 4,8% del pressupost de sanitat de 2012, que se sumaria al 10% aplicat aquest any, i considera "inassumible" aquesta nova reducció. L'aturada és la primera que es fa des de l'any 2006 i coincideix amb l'última setmana de la campanya electoral del 20-N.

A la vaga estan convocats 16.500 metges dels centres sanitaris públics i concertats sota el lema "La Salut ni es tanca ni es retalla", segons que va anunciar en roda de premsa el president de MC, Albert Tomàs, qui va afegir que la vaga afectarà a 65 hospitals i a 427 centres d'atenció primària de la xarxa pública. Entre ells, tots els centres sanitaris de la demarcació de Girona.

Paral·lelament a la roda de premsa de Barcelona, el sindicat va celebrar a l'hospital Trueta una assemblea a la qual hi van assistir 80 facultatius, i en la qual es va aprovar gairebé per unanimitat la decisió de fer vaga. El representant de Metges de Catalunya al centre sanitari, Josep Vilaplana, va afirmar que la seva intenció és fer que els metges dels hospitals comarcals (adscrits a la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública) i de primària de la demarcació també s'uneixin a aquests dos dies de vaga.

En relació amb la cautela que van mostrar els altres sindicats, Vilaplana va mostrar-se confiat i va fer una crida perquè s'hi acabin unint. També va deixar clar que els metges estan disposats a fer més dies de vaga si l'acord amb Salut no prospera després del 16 de novembre: "Esperarem 10 dies i convocarem tres dies més. Si no hi ha acord, tornarem a esperar 10 dies i en farem 4 de vaga, i així successivament". Vilaplana també es va mostrar en desacord amb el fet que l'hospital hagi decidit aturar parcialment l'activitat durant la primera setmana de desembre.

«Sense garanties»

Segons el sindicat, la retallada indiscriminada que aplica el Departament de Salut s'ha fet a esquena dels metges i ha perjudicat greument la qualitat assistencial perquè s'han tancat aquest estiu 3.000 llits, la meitat dels quals ja s'han tornat a obrir. En fer pública la convocatòria de vaga, Tomàs va dir que "li sap greu per a l'usuari i pacient", va destacar que el metge és una persona tranquil·la i una persona vocacional que fins avui és qui manté el sistema, i que gràcies a això l'acte mèdic està garantit.

També va assegurar que la vaga se circumscriu a dos dies "perquè hi ha unes eleccions i no volen que es digui que les espatllen", que esperen un gran seguiment, i que encara que no han parlat amb altres sindicats, "si algun més s'hi vol afegir, serà ben rebut". El sindicat va justificar la vaga perquè l'Institut Català de la Salut (ICS) ha presentat un document que no poden subscriure perquè "no hi ha garanties" que s'aturin les retallades per al 2012.