Girona està a punt de tenir en funcionament el primer banc de cèl·lules mare de sang del cordó umbilical de Catalunya. Els laboratoris de Sevibe Cells, una empresa dedicada al processament i emmagatzematge d'aquest tipus de cèl·lules, obriran les portes oficialment el proper 13 de desembre. Situades al Parc Científic i Tecnològic de la UdG, les instal·lacions acolliran les mostres que es recullin dels cliens que vulguin conservar aquesta sang tant valuosa, on romandran provisionalment abans de ser traslladades a uns grans laboratoris de Polònia o Alemanya.

Als establiments de Sevibe Cells s'hi processen les mostres de cordó mitjançant tècniques d'alta qualitat. Els especialistes treballen llavors amb una mostra de 250 mililitres de sang, de la qual li separen el plasma per obtenir les cèl·lules mare. El líquid final, de 25 mil·lilitres, es congela de manera programada i resta "en quarantena", és a dir emmagatzemat de forma temporal a Girona per acabar-lo traslladant als països citats anteriorment fins que el client les necessiti.

Catalunya ja compta amb bancs que tracten les cèl·lules mare de cordó umbilical, però aquests són de titularitat pública i el procediment de recollida i ús presenta diferències. Als bancs públics les donacions són anònimes i voluntàries, i les cèl·lules mare passen a formar part d'una xarxa internacional, de manera que s'utilitzen per la primera persona que les necessiti, sigui d'on sigui.

Els bancs privats, en canvi, treballen prestant un servei de forma personalitzada, de manera que el client paga perquè li conservin les cèl·lules mare de la seva pròpia sang, i també per reservar-se el dret d'utilitzar-les en cas que ell o algú de la seva família ho necessiti.

"Estem d'acord en facilitar el receptor que trobi donant adequat, però en aquest cas prestem servei a aquelles famílies que prefereixen utilitzar la seva pròpia sang", comenta Carolina Soguero, responsable de laboratori. Els preus per fer-ho possible ronden els 2.000 euros per 20 anys, tot i que l'empresa es planteja allargar-ho fins als 25 anys.

Malgrat la crisi econòmica, des de Sevibe Cells consideren que la gent segueix demanant aquests serveis o que fa un esforç per diferents raons, com, per exemple, les genètiques. En qualsevol cas, l'empresa creu que realitza una funció complementària al banc públic que gestiona el Banc de Sang i Teixits, i argumenten que el cost de processar una mostra al sector públic és més elevat que en el privat, de manera que un laboratori també pot ser una forma de descongestionar la tasca d'un banc públic.

L'empresa també ofereix un servei complementari d'assistència sanitària per als clients de l'Estat espanyol, és a dir, personal mèdic que va a l'hospital a recollir el cordó. A Girona, aquesta assistència es dóna a pacients de clíniques com la Bofill o la Girona, ja que la legislació vigent obliga a què les mostres que es recullin dels centres públics siguin utilitzades només per un ús públic.

La llei actual també impedeix que les mostres de sang de cordó s'emmagatzemin de forma permanent (per això la seva destinació final és països com Polònia o Alemanya), ja que, a diferència dels països anglosaxons, estipula que tota donació de sang ha de ser altruista.

Aquest és el motiu pel qual els bancs privats siguin un fenomen realment escàs a l'Estat espanyol. Els laboratoris de Girona constitueixen un nou pas per a la implantació d'altres empreses, amb la particularitat que aquesta ha sorgit amb capital principalment català. No obstant això, els clients que té Sevibe no només són catalans sinó que també n'hi ha de Madrid o Andalusia. En total, nodreixen el banc amb 150 mostres al mes, fet que suposa unes 2.000 l'any.