Des de les 8 del matí d'avui, molts metges dels centres sanitaris gironins es troben oficialment en vaga. La primera que organitzen en cinc anys, i també la primera per protestar contra les retallades impulsades pel Departament de Salut. Metges de Catalunya ha decidit anar per lliure i convocar l'aturada en plena campanya electoral, trencant la unitat que hi havia amb els altres sindicats del sector (reticents a portar a terme una vaga malgrat compartir el mateix rebuig vers la tisorada). Amb tot, Metges de Catalunya espera que el seguiment sigui força elevat dins el col·lectiu mèdic. Unes primeres estimacions preveuen que més de 600 facultatius de les comarques gironines s'uniran a una vaga que s'allargarà fins a les 8 del matí de demà passat, 17 de novembre.

I és que malgrat ser l'únic sindicat connvocant, Metges de Catalunya ha convidat a tots els facultatius de Catalunya, vinguin de l'àmbit que vinguin -uns 16.500 de 65 hospitals i 427 Centres d'Atenció Primària (CAP)- a aturar-se avui i demà. Això a Girona es tradueix en prop de 2.500 metges repartits en CAP, hospitals comarcals concertats i en el Trueta, centre sanitari de referència.

Precisament en aquest hospital serà on previsiblement l'aturada serà més significativa. Segons el representant de Metges de Catalunya a Girona, Josep Vilaplana, al Trueta esperen sumar 200 metges a la vaga, mentre que al sector primari la xifra oscil·la entre els 300 i 400 facultatius.

L'aturada està necessàriament condicionada pels serveis mínims. Aquests rondaran el 30% tant a l'àmbit primari com a l'hospitalari. En els últims dies el sindicat ha estat negociant amb els departaments de Salut i Ocupació i Empresa com s'havien d'establir aquests. Per exemple, al Trueta deixaran de funcionar 4 quiròfans ordinaris però se'n mantindran 7 (cinc per a operacions oncològiques i els dos d'urgències). Així es repetirà a la resta de centres catalans, on es garantirà el normal funcionament de les urgències i de les unitats especials (cures intensives, hemodiàlisi, parts i totes les unitats d'urgència vital). També s'hauran de garantir els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia i s'haurà d'atendre l'activitat quirúrgica inajornable derivada de l'atenció urgent i greu a criteri de la direcció mèdica. A més, s'haurà d'atendre a tots els malalts ingressats i s'haurà de garantir l'assistència urgent durant l'horari habitual de cada centre d'assistència primària i extrahospitalària. En aquests centres treballarà un quart de la plantilla el primer dia de vaga i un terç en la segona jornada.

Pel que fa al servei de transport sanitari, haurà de treballar tot el personal necessari per atendre totes les urgències, els tractaments oncològics, de diàlisi i d'oxigenoteràpia, així com el necessari per a les proves que es considerin urgents. Els farmacèutics mantindran el personal per als serveis de guàrdia i nit establerts.

La resta de serveis que no s'inclouen en els anteriors funcionaran amb el mateix personal que un dia festiu, excepte aquells centres on no hi hagi diferències amb els dies laborables, on haurà de treballar el 50% de la plantilla.

Fracàs de les negociacions

Metges de Catalunya va registrar la convocatòria de vaga el passat 4 de novembre. Des del primer moment, el seu president, Albert Tomàs, es va mostrar disposat a negociar per evitar la vaga però va alertat que els dos requisits per arribar a un acord i desconvocar era la garantia per part de Salut de que es recuperaria el pressupost del 2010, així com el nivell salarial per als metges d'aquell any.

El portaveu del Govern, Francesc Homs, ja va alertar un dia més tard que el sindicat feia reclamacions "impossibles" de complir. Entre d'altres, va assegurar que del 2010 al 2011 el Govern espanyol va fer la retallada del 5% del sou dels treballadors públics, àmbit sobre el qual el Govern no pot actuar i, per tant, va dir que ells mateixos sabien que era "impossible" acomplir les seves reclamacions.

Metges de Catalunya, representants de la Generalitat i de les patronals van assistir dimecres passat a l'única reunió de mediació, que va finalitzar sense acord. El sindicat que representa els metges va mantenir les seves pretensions en aquesta trobada però va proposar establir un calendari perquè es complissin. A falta d'acord entre la patronal i el sindicat, la vaga finalment s'ha posat en marxa.