La d'ahir va ser una vaga sense estridències. Ni paràlisi de la sanitat, ni col·lapse per la cancel·lació de visites programades, ni piquets ni esquirols. Tampoc ho havia de ser: ni era la intenció dels convocants, ni els elevats serveis mínims ho van permetre. El primer dia d'aturada que el sindicat Metges de Catalunya va organitzar per protestar contra les retallades de salut es va assemblar més a un diumenge o a qualsevol altre dia festiu, amb poca afluència d'usuaris, alguns serveis tancats i els altres funcionant a mig gas.

Tanmateix, una vaga no deixa de ser una vaga, i ahir es va notar. A l'entrada de l'hospital la majoria d'usuaris ja venien assabentats de l'aturada, i si entraven a l'hospital era per visitar algun familiar o perquè sabien que la seva visita no havia estat cancel·lada. A dins, poca gent i menys bates blanques, sobretot a Consultes Externes. Les sales d'aquest servei, (un dels més afectats per la vaga) estaven desèrtiques en comparació amb un dia feiner qualsevol i una de les recepcionistes deia que se li feia estrany veure-la tan buida.

A més d'un usuari la vaga de metges el va agafar per sorpresa, tot i conèixer-ne l'existència. És per això que el personal sanitari que anava amunt i avall pels passadissos era ocasionalment qüestionat sobre visites cancel·lades i noves dates per reprogramar-les. En algun cas aïllat, el fet que els metges no haguessin avisat de l'anul·lació de consultes va convertir l'incertesa de l'usuari en indignació, com el cas d'una família de Vic molesta per haver perdut un matí de feina per una visita que no es podia fer.

A la resta d'unitats del centre, tot va funcionar amb normalitat. Els serveis mínims garantien el 100% de les urgències, intervencions vitals i aquelles proves més necessàries (la majoria oncològiques).

La mateixa reivindicació

Usuaris i metges van compartir el mateix missatge de rebuig a les retallades. Un centenar de facultatius el va exhibir (com ho estan fent en els 10 últims mesos) durant una estona a davant del Trueta, i les persones que entraven i sortien del centre tenien el mateix missatge a la boca quan se'ls preguntava per la vaga. La comprensió dels usuaris gironins va ser unànime. Molts entenen les reivindicacions dels metges i ahir van deixar clar que no els agrada que es retalli la sanitat pública. "Opino que és molt correcte que els metges facin vaga. No hi ha dret que el Govern ens tregui prestacions de la salut i l'ensenyament. Que en treguin d'altres llocs!" va exclamar Anna Agustí. No va ser l'única usuària que va donar aquesta "pista" l'executiu català: "A dins del centre hi ha un cartell que que diu que la salut no és un negoci. Doncs això. No hi ha dret que retallin en salut i no en altres coses" va exclamar Manel Sánchez, un usuari que s'està tractant d'un càncer de tiroides.

Si res no atura la vaga, avui el Trueta també actuarà com un dia festiu. Si fa no fa, amb les mateixes circumstàncies que es van donar ahir (potser amb una major previsió en el tema de les visites programades). I després, vindrà la "ressaca". El Govern afirma que s'hauran de reprogramar les prop de 20.000 visites que han estat desconvocades als centres sanitaris catalans. Metges de Catalunya, en canvi, creu que aquest problema té fàcil solució, ja que es poden reprogramar bé. Més complicat per les dues parts serà reprendre les negociacions per evitar més vagues en un futur immediat.