CCOO, UGT, Satse i Catac van estudiar, en una reunió sense Metges de Catalunya, l'última proposta elaborada per l'Institut Català de la Salut (ICS) sobre la retallada a aplicar en les nòmines dels 40.000 sanitaris de la plantilla de la principal empresa pública de Catalunya. Dilluns l'ICS els va enviar una nova missiva amb les esmenes que havien presentat els sindicats, a més d'oferir una rebaixa a les propostes fetes inicialment.barcelona |europa press/ddg

Els metges que ahir van participar a la vaga a les comarques gironines van mostrar "satisfets" de com havia anat la primera jornada, malgrat el seguiment desigual que hi va haver als diferents centres sanitaris. El delegat del sindicat Metges de Catalunya al Trueta, Josep Vilaplana va afirmar que estava "content de com ha respost la gent a la crida de vaga", en especial al centre de referència de la regió sanitària de Girona "tot i ser conscients del ball de xifres sobre la participació".

I és que el Departament a Salut va xifrar un seguiment de només 16,5% al conjunt de centres gironins (15,8 a primària i 18% als hospitals). En canvi, Metges de Catalunya va establir la participació per sobre del 70% (un 77% a primària i un 72% als hospitals). Aquesta diferència (tot i que menor) és similar a la resta de Catalunya, i també es dona en el cas de l'hospital Trueta, on Vilaplana va informar que s'havia arribat al 80% de participació mentre que el centre assegurava que era del 37%. En aquest sentit, el delegat gironí del sindicat va remarcar que 143 facultatius de 300 que treballen a l'hospital havien decidit fer vaga, i això sense comptar els 97 que van haver de treballar per complir els serveis mínims. En total, per tant, van optar per no fer-ne 39.

Vilaplana va atribuir el ball de xifres al fet que Salut no va comptar els facultatius que feien serveis mínims, i va assegurar que els efectes de la vaga es van notar, sobretot als grans hospitals catalans. Per la seva banda, el portaveu del Govern, Francesc Homs, va qualificar la vaga d'"error i un fracàs" pel seu "baix seguiment", i va afegir que "no servirà per a res" tot i matisar que és "legítima". "Entenc que aquest sindicat, davant les poques expectatives d'èxit que tenia la convocatòria, intenti construir discursos d'un altre ordre, però el que demanen són unes condicions salarials inassumibles en el context econòmic actual", va esgrimir.

Vilaplana va contestar que "de fracàs gens ni mica, perquè la conselleria és conscient de l'abast de la vaga. Nosaltres no volíem paralitzar res, simplement mostrar el nostre rebuig, i Salut ho ha captat".

No volem fer sindicalisme, simplement volem fer de metges"