La comarca de l'Alt Empordà recupera poc a poc la normalitat després de les intenses pluges de dilluns. Aquest dimarts ha plogut menys i ha afavorit que els cabals de rius i rieres comencin a baixar. Els Bombers continuen controlant els punts inundables que van obligar a tallar carreteres i carrers al llarg del dilluns. Les pluges no ha provocat pèrdues importants als camps perquè la majoria no estan sembrats però els pagesos donen pràcticament per perduda la collita d'userda. Les 90 escoles i instituts de la comarca estan buits aquest dimarts perquè el Departament Ensenyament va decidir anul·lar les classes. El temporal també ha arribat al mar on la llevantada provoca forts vents i onades.

La totalitat de les escoles i instituts de l'Alt Empordà no obriran avui les seves portes després que el Consell Comarcal i la Direcció dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona decidissin ahir suspendre les classes pel mal estat de les carreteres pel fort episodi de pluges que va afectar ahir la comarca. La mesura es va prendre ahir a la tarda després que inicialment ja s'hagués decidit avançar l'hora de sortida dels centres per evitar majors complicacions en el transport escolar que gestiona el Consell. Al Pla de l'Estany avui també s'ha suspès els transport escolar.

Al llarg del matí, els municipis ja van anar activant els plans d'emergència i ja al migdia, i com a mesura de precaució, es va avançar la tornada dels nens en autocar de les escoles, un servei gestionat pel Consell Comarcal de l'Alt Empordà per als escolars que han des desplaçar-se a altres poblacions. Des del Consell van informar que davant les previsions de pluja a la tarda i el fet que diverses vies ja estaven tallades a mig matí, es va decidir per precaució avançar la tornada dels escolars a casa. A poblacions com Figueres, a més, ja es va decidir suspendre les classes d'educació infantil i primària a la tarda. En el cas dels instituts també es van avançar els desplaçaments en autocar per tornar els alumnes a casa. Per exemple, a l'IES de Castelló d'Empúries van sortir a les tres i vint minuts els vehicles per desplaçar els alumnes fins als seus respectius pobles.

Ja a la tarda, els serveis territorials d'Ensenyament de la Generalitat a Girona, alertada per les previsions de la Direcció General de Protecció Civil i les incidències del matí, va acordar, conjuntament amb el Consell Comarcal de l'Alt Empordà, suspendre les classes a tots els centres escolars de la comarca per avui. Ensenyament va notificar ahir a la tarda l'acord, que afecta els centres públics i els concertats. Des del Consell Comarcal es va informar que en un principi només es volien tancar els centres on arribessin els alumnes amb transport escolars, però posteriorment es va considerar que a moltes escoles i instituts hi ha mestres i professors que vénen d'altres poblacions i que els podria resultar impossible arribar. Així doncs, finalment es va decidir aplicar la mesura a tots 116 centres d'educació infantil, primària, secundària, batxillerat i formació professional.

Les pluges van deixar ahir els seus registres més elevats a la comarca de l'Alt Empordà. Fins a les nou del vespre, a Espolla havien caigut 79,9 litres per metre quadrat; a Sant Miquel de Fluvià 75,2; a la Jonquera 72,7; i a Figueres 69,2. A mesura que va anar avançant la tarda el gruix de les precipitacions es va anar estenent cap a la resta de comarques, amb afectacions sobretot al Baix Empordà i al Gironès. Destaquen els 61 litres per metre quadrat de Celrà i Medinyà; els 64,2 de la Bisbal; i els 55 de Girona. De fet, en aquests punts hi va haver estones amb una pluja de gran intensitat, amb més de 20 litres en l'espai d'una hora i mitja.

Els aiguats de la tarda també van afectar Banyoles, on es van haver d'obrir les comportes de l'Estany, ja que s'havia desbordat a la zona propera al camp de futbol. Al Pla de l'Estany es van veure afectades diverses carreteres a Cornellà del Territ (de Santa Llogaia a la zona de Mas Blanc; a Borgonyà, al vial de can Figa; a Sords a Mas Feliu i a Ravós a can Mach). A Boadella i al Pasteral, ja al matí també es va haver de fer el desembassament.

Pel que fa a la previsió d'intensitat de pluja per avui, es preveu que gran part de l'afectació durant tot el dia se centri a les zones del Gironès, del litoral i prelitoral de tot el país. La probabilitat d'afectació és més elevada a la zona nord-est i sud del país.