El Govern va presentar ahir als delegats sindicals de la funció pública un paquet de 19 mesures amb les quals la Generalitat pretén estalviar de cara al 2012 per poder fer realitat l'objectiu d'un 1,3% de dèficit que s'ha fixat. La proposta, que es va conèixer ahir, inclou un total d'onze mesures estructurals i permanents, i unes altres vuit de caràcter temporal amb les quals es preveu reduir la despesa que té el Govern català amb el sector del funcionariat. Entre aquestes, la revisió de les plantilles amb treballadors interins amb l'objectiu final de reduir-les, la congelació de les oposicions o la reducció de les pagues extra de l'estiu i del Nadal a tots els funcionaris i personal laboral.

El compromís de la Generalitat de tancar el 2012 amb un dèficit públic de l'1,3% ha provocat que el Govern ja comenci a plantejar-se les mesures a tirar endavant per estrènyer més el cinturó de cara a l'any vinent. En una reunió celebrada ahir amb els representants del sector públic a Barcelona, el Govern català va posar sobre la taula tot un seguit de retallades que té previst implantar a partir del gener.

L'encarregada d'anunciar el paquet d'actuacions va ser Pilar Pifarré, secretària d'Administració i Funció Pública. El pla d'ajust que preveu aplicar la Generalitat consta de 19 mesures, de les quals 8 són de caràcter temporal i les altres 11 són d'àmbit estructural i més permanents. Les accions van dirigides a tots els funcionaris, el personal interí i a la plantilla estatutària, que afecta majoritàriament el personal sanitari de l'ICS.

Entre les mesures temporals que vol implantar la Generalitat, destaca la revisió de les plantilles ocupades per personal interí "en serveis no finalistes ni essencials", amb l'objectiu, segons la Generalitat, de mantenir el màxim nombre de llocs de treball possibles. D'altra banda, una altra de les mesures preveu que no s'aprovaran noves ofertes de feina pública per al 2012 i se suspendrà l'execució de les ofertes aprovades i no convocades. És a dir, de cara a l'any que ve, les oposicions quedaran congelades.

Es va plantejar també per al 2012 una rebaixa en la part que el govern català abona en les pagues dobles de Nadal i de l'estiu, la suspensió del Fons d'Acció Social (FAS), de l'aportació que fa la Generalitat al pla de pensions i del complement de productivitat.

Alhora, entre les mesures temporals també figura la reducció del 50% dels imports en concepte de direcció per objectius del personal de l'Institut Català de la Salut (ICS) per al 2012. Així mateix, també s'estableix una excedència voluntària amb reserva del lloc de treball. La proposta que el Govern posa sobre la taula és per una excedència amb un termini mínim d'un any i un màxim de tres anys, amb el còmput de triennis i drets de previsió social.

Aquesta última mesura va ser l'única que els sindicats no van considerar "insultant", segons va manifestar la responsable d'Ensenyament de CCOO, Montserrat Ros.

En el capítol de mesures estructurals i permanents, destaca la revisió de les ajudes menjador, per la qual s'eliminarien els tiquets de restaurant que reben els funcionaris. Les noves retallades al sector públic també inclouen la supressió de les millores per incapacitat temporal i de les vacances addicionals per antiguitat.

Pel que fa el personal elegit com a representants dels treballadors, el Govern vol suspendre tots els pactes, acords o convenis que suposen un increment d'hores de crèdit d'horari sindical per sobre del que marca la llei orgànica de llibertat sindical, l'Estatut dels treballadors i l'Estatut bàsic de l'empleat públic. En la proposta del Govern també s'eliminen les subvencions sindicals que el Departament concedeix a les organitzacions sindicals "per sobre de la previsió en la normativa".

Alhora, es preveu suprimir els fons de tecnificació i els complements de presència efectiva i de normalització dels horaris que tenen els col·lectius de funcionaris de presons.

El Govern també va proposar la modificació de la retribució durant el primer any de reducció de jornada per tenir cura del fill, així com els dies d'assumptes propis, i dels complements per estadis, nivells de carrera o trams docents dels treballadors d'ensenyament. D'aquesta manera, els mestres veuran afectada la seva retribució salarial després que es toqui aquest complement d'homologació retributiu lligat a determinats objectius i que afecta tot el personal docent.

Les dues últimes mesures preveuen deduir les retribucions per absències injustificades al treball, fet que els sindicats van assegurar que "s'ha fet tota la vida", i regular el complement per nombre d'assegurats del personal de contingent i zona de l'ICS.